Cea mai mare companie europeana de electricitate, Electricité de France SA (EDF), a fost acuzata de complicitate la tainuirea de documente furate, precum si de complicitate la spionarea retelei informatice, se arata intr-un comunicat.
In anul 2006, EDF a angajat un hacker si un detectiv particular pentru o misiune secreta de spionaj asupra biroului francez al Greenpeace.
Misiunea de spionaj a monitorizat organizatia de mediu in timp ce aceasta combatea initiativa guvernului britanic de a colabora cu EDF pentru extinderea operatiunilor nucleare. Au fost furate peste 1400 de documente din calculatorul directorului de campanii al Greenpeace.
1,5 milioane euro, amenda si 500.000 de euro, daune morale
„Amendarea EDF si plata de daune morale catre Greenpeace trebuie sa atraga atentia reprezentantilor industriei nucleare ca nimeni nu este mai presus de lege”, declara Adélaïde Colin, directorul de comunicatii al Greenpeace France. „In perspectiva alegerilor de anul viitor, acest verdict dovedeste ca industria nucleara nu este compatibila cu democratia franceza. Electoratul trebuie sa tina cont de acest incident si sa se asigure ca sistemul energetic francez nu va fi luat ostatic de industria nucleara si de catre politicieni.”
Greenpeace deruleaza de mai multi ani o campanie impotriva operatiunilor nucleare ale EDF, in conditiile in care mai mult de trei patrimi din electricitatea franceza este produsa in reactoare nucleare. Dezastrul nuclear de la Fukushima a reconfirmat pericolul inerent al energiei nucleare si lipsa de siguranta a acestei industrii. In Europa, tari precum Germania, Italia, Elvetia si Belgia au anuntat deja programe de renuntare la energia nucleara.
Doi responsabili cu siguranta nucleara ai EDF, la inchisoare
In plus fata de verdictul privind direct EDF, tribunalul a mai hotarat condamnarea a doi responsabili cu siguranta nucleara ai EDF, pentru spionaj, impreuna cu doi angajati ai Kargus Consulting, compania de detectivi particulari. Toti cei patru au fost condamnati la inchisoare, iar trei dintre ei au primit amenda.
Pana la acest moment, reactoarele franceze de tipul EPR (European Pressurised Reactor – reactor presurizat de productie europeana) aflate in constructie in Finlanda si Franta, au intampinat diverse probleme de constructie, ce au cauzat intarzieri mari si depasirea bugetelor cu miliarde de euro.
„Cazul acesta de spionaj din partea EDF trebuie sa transmita un semnal tuturor tarilor care planuiesc construirea de reactoare, privind lipsa de credibilitate a acestei industrii,” adauga Colin. „Cine mai poate avea incredere intr-o industrie care apeleaza la spionaj si care, in cazul Fukushima, a ascuns publicului adevarul despre un dezastru nuclear?”
Mihaela Pavnutescu
Citeste si: Greenpeace, judecata pentru crima de lezmajestate in Danemarca
Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice au castigat 3 procese de mediu
Banner urias afisat de Greenpeace in Ungaria la rezervorul de noroi rosu de la Almásfüzitő