VIDEO Eficiența energetică: un geam vechi de 200 de ani vs. unul nou

Atunci când își renovează casa, unul dintre lucrurile pe care oamenii le schimbă sunt ferestrele și tâmplăria. Shannon Kyles, profesoară la Colegiul Mohawk din Ontario (Canada), răspunde la întrebarea care dintre două tipuri de geamuri, unul vechi de 200 de ani și unul nou, este mai eficient energetic.

geam
foto: print screen Door Blower Test@shannon kyles

Pentru a testa eficiența celor două tipuri de geamuri, ea, împreună cu echipa sa, a construit o casă în miniatură. Casa măsoară 3,6 m pe 2,4 m și a fost prevăzută cu două ferestre obișnuite și două vechi de 200 de ani, care au fost restaurate.

Pe o parte au fost montate două ferestre noi, aduse din fabrică. Pe cealaltă parte au fost puse două ferestre care au aparținut unei case de la 1800. Primele aveau tâmplărie PVC, în timp ce cele vechi, aveau tâmplărie din lemn. La toate ferestrele izolația a fost făcută printr-o metodă nouă: au folosit spumă poliuretanică. Pentru rezultate apropiate de realitate, echipa lui Kyles a luat în calcul aspecte precum cât de ușor se deschide fereastra și circulația aerului în încăpere. Investigațiile au fost făcute de o companie care se ocupă cu testarea eficienței energetice a clădirilor.

geam
foto: printscreen Door Blower Test @shannon kyles

Profesoara susține că după ce fereastra veche a fost restaurată, această poate fi folosită pentru încă 200 de ani, dacă este întreținută corespunzător. În schimb, fereastra cu tâmplărie din PVC ar rezista între 10 și 30 de ani, ținând cont, în același timp, și amprenta de carbon semnificativ mai mare.

Autorii experimentului au vrut să vadă dacă prin aceste ferestre există infiltrații de aer. Unul dintre motivele pentru care se pierde căldura și unei clădiri îi scade eficiența energetică este aerul care pătrunde prin tâmplăria geamurilor.

În urma experimentului, rezultatele au indicat faptul că nu există nicio diferență în ceea ce privește infiltrațiile de aer între ferestrele noi și unele restaurate de dinainte de război. Prin acest proiect, profesoara susține că trebuie să existe schimbări în politicile energetice și că acestea trebuie să încurajeze restaurările. În videoul de mai jos, Shannon Kyles explică modul în care a decurs experimentul.

TreeHugger

Citește și: Românii preferă casele eficiente energetic în locul celor mobilate cu gust

spot_img

Ultimele știri