Eficienta energetica cu bani de la BERD

Companiile romanesti din sectorul industrial au, mai nou, ocazia sa obtina bani europeni pentru imbunatatirea eficientei energetice si, implicit, reducerea pierderilor. Compania TRAPEC, membra a grupului international GDF‑SUEZ, a lansat anul trecut Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF), un program care se deruleaza in perioada 2008-2010 in Romania. Programul este sprijinit de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si este destinat companiilor din sectorul industrial privat pentru proiecte de eficienta energetica. Ana Maria Ivan, director Eficienta Energetica, arata care sunt pasii pentru accesarea grantului de 15% si cum s-a desfasurat pana in prezent programul.
 
Ce trebuie sa faca o companie, pas cu pas, pentru a accesa finantarea BERD si cat timp dureaza procedura de eligibilitate? 

In primul rand, trebuie contactata echipa EEFF din cadrul TRAPEC pentru a discuta daca investitia este eligibila. Apoi trebuie completat un formular de aplicatie de o pagina (numit „Scrisoare de angajament“). Dupa verificarea eligibilitatii proiectului propus se trece la elaborarea „Planului de Utilizare Rationala a Energiei“, pe care compania si banca le vor utiliza ca baza pentru cererea de credit. Perioada de elaborare este de aproximativ o luna de la primirea datelor de intrare necesare.

De indata ce a fost semnat contractul de imprumut, se poate incepe implementarea investitiei. Ulterior finalizarii acesteia, un verificator independent al BERD va certifica faptul ca investitia in eficienta enegetica a fost incheiata si este functionala in conformitate cu studiul facut. In termen de 30 de zile lucratoare de la acceptarea raportului de verificare de catre BERD, grantul de 15% este platit de BERD direct companiei industriale.

Cate proiecte au fost finantate pana in prezent? Au existat multe cereri?

Pana acum, documentatia bancabila a fost sau este in curs de realizare pentru circa 33 de proiecte de investitii, cu o valoare insumata de 72 de milioane de euro, din care mai mult de 32 de milioane de euro sunt eligibili pentru finantare prin EEFF.

Cererile de credit sustinute prin studii variaza de la sume foarte mici, o investitie de 50.000 de euro pentru inlocuirea unui boiler si realizarea unor imbunatatiri la ofabrica de impletituri din sarma, pana la sume foarte mari. Un astfel de exemplu este o centrala de cogenerare, care costa aproape 10 milioane de euro – din care 2,5 milioane de euro sunt eligibili a fi finantati prin EEFF.

O serie de cereri de imprumut au fost aprobate pana in prezent, pentru investitii in eficienta energetica in judetele Mures, Prahova, Buzau, Braila, Bihor, Bacau si Ialomita. Una dintre investitii, reabilitarea unei hale industriale, a fost complet incheiata in februarie 2009. Verificarea independenta a avut loc in martie, grantul de 15% din valoarea investitiei fiind platit de BERD la inceputul lunii aprilie. Alt exemplu de investitie este inlocuirea intr-o firma de echipamente si accesorii de mic si mediu voltaj a unor masini invechite de debitare, gaurire, presare si lustruire cu un echipament cu plasma si control computerizat.

Banii vin de la BERD sau de la una dintre bancile partenere?

Contractele de imprumut sunt semnate intre compania industriala si BCR, BRD, BT sau CEC Bank. Banca participanta retrage apoi suma  corespunzatoare din angajamentul de imprumut cu BERD. Componenta nerambursabila a EEFF (15% din valoarea imprumutului) este finantata de UE si administrata de BERD.

Cum se ramburseaza banii si care este dobanda? Este mai mica prin acest program decat in mod obisnuit?

EEFF comporta trei componente. Doua sunt gratuite, iar costurile celei de-a treia sunt minimizate prin utilizarea competitiei. Consultanta tehnica este gratuita si este asigurata de TRAPEC. Acesta este un aspect important al EEFF, intrucat demonstreaza atat companiei industriale, cat si bancii participante ca investitia este fezabila din punct de vedere tehnic si economic. Al doilea mare avantaj este grantul nerambursabil de 15% din valoarea imprumutului reprezentand grantul UE.

Creditul este unul comercial si poate fi derulat printr-una dintre cele patru banci participante. Fiecare dintre cele patru banci are propriile conditii de creditare. Bancile sunt in competitie una cu cealalta din acest punct de vedere, existand posibilitatea obtinerii unor conditii de creditare diferite.

In cat timp se poate recupera investitia in eficienta energetica, tinand cont si de costurile suplimentare de rambursare?

Cea mai buna investitie in eficienta energetica se recupereaza in mai putin de un an! Durata tipica de recuperare a investitiei este de 2-4 ani. Alte investitii se pot recupera intr-o perioada mai mare.

Identificarea investitiei optime pentru economisirea de energie pentru o companie industriala este o activitate ce necesita o inalta specializare. Acesta este motivul pentru care BERD a contractat firma TRAPEC, al carei Departament de Eficienta Energetica are o echipa de ingineri si economisti care furnizeaza servicii de consultanta in domeniul energiei, atat in Romania, cat si in alte tari.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri