Valurile de căldură care au lovit Europa au efecte devastatoare: trei persoane decedate în Spania, mii de pești morți la granița dintre Germania și Elveția, cel mai înalt punct din Suedia – un ghețar – s-a topit, și risc ridicat de căderi de pietre pe Mont Blanc.
Mii de pești morți au fost scoși din cursul superior al râului Rin, de la granița dintre Germania și Elveția. Peștii aparțin, în cea mai mare parte, speciei lipan, care necesită o temperatură a apei de 23 de grade. În ultimele două săptămâni, apa Rinului a atins chiar și 27 de grade. Asociația pentru pescuit a încercat să împiedice decesul vietăților formând șase bazine artificiale cu apă mai rece, în care s-au refugiat mii de pești, săptămâna trecută. Un episod asemănător a avut loc în 2003, când un val de căldură a ucis 50.000 de pești.
Cea mai călduroasă zi din acest an de pe teritoriul Germaniei a fost înregistrată săptămâna trecută, când temperaturile au ajuns la 39,5 grade Celsius în oraşul Bernburg (în est).
Spania s-a confruntat, la începutul lunii august, cu temperaturi de 44 de grade Celsius – în Badajoz, în sud-estul țării, 40 de grade – Madrid și 42 de grade – Sevilia. Trei bărbați au decedat din cauza căldurii excesive.
Valul de căldură a produs chiar o schimbare geografică majoră în Suedia: un ghețar, piscul sudic al masivului Kebnekaise, care era cel mai înalt punct din țară, s-a topit. A pierdut 14 centimetri pe zi în luna iulie, fiind astfel depășit de piscul nordic al aceluiași masiv. În iulie, lună care a fost cea mai călduroasă din ultimii 250 de ani din istoria țării, au avut loc importante incendii de pădure. La începutul lunii august, termometrele pendulează adeseori în jurul pragului de 30 de grade Celsius, temperaturi neobișnuit de ridicate pentru țara nordică.
În Portugalia, unde la sfârșitul săptămânii trecute a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură – de 46,8 grade Celsius, cel puțin 29 de persoane au fost rănite într-un incendiu izbucnit într-o pădure din destinația turistică Algarve. În Alvega, un oraș aflat la 150 de kilometri față de Lisabona, a fost înregistrat un record istoric – 45,2 grade.
În Italia, unde termometrele au înregistrat 40 de grade la începutul lunii, producția de lapte a scăzut cu 15%, din cauza faptului că vacile sunt afectate de căldură. În schimb, consumul de înghețată a crescut cu 30%.
VIAS, o companie care monitorizează siguranța rutieră din Belgia, a anunțat o creștere cu 15% a accidentelor în timpul valului de căldură.
Autorităţile franceze din regiunea masivului Mont Blanc au recomandat alpiniştilor şi pasionaţilor de drumeţii montane să îşi amâne ascensiunile pe ruta obişnuită de ascensiune pe piscul Mont Blanc, denumit Culoarul Gouter, din cauza riscului sporit de căderi de pietre.