87 de familii din cartierul bucureștean Rahova își vor reduce cu 80% costurile de iluminat. Acestea au primit din partea echipei EFdeN becuri LED în schimbul celor tradiționale cu incandescență.
Acțiunea face parte din campania socială de promovare a sustenabilității și a eficienței energetice prin care EFdeN, echipa de studenți reprezentanți ai României la concursul internațional pentru clădiri verzi Solar Decathlon, a oferit posibilitatea oamenilor să cunoască beneficiile iluminatului cu LED şi să își schimbe în mod gratuit vechile becuri ineficiente cu incandescență.
Înlocuirea becurilor cu incandescenţă cu becuri cu LED este un prim pas pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru a reduce consumul de energie si impactul asupra mediului. Becurile cu LED au o durată de viață de 3 ori mai mare decât becurile tradiționale, ajungând să lumineze până la 50.000 de ore, fapt ce contribuie la reducerea considerabilă a cantității de deșeuri provenite de la becurile uzate” susține Ana Maria Ghiţă, membru EFdeN.
Echipa a mers din uşă în uşă în blocurile din cartierul Rahova, a vorbit cu bătrâni şi cu familii, şi i-au încurajat să adopte soluția mult mai eficientă a iluminatului cu LED. Aceștia au putut face schimbarea pe loc, montând imediat noul bec cu LED în schimbul celui cu incandescență.
Recuperearea investiției în iluminatul cu LED se face în mod normal în aproximativ 6 luni, dar, prin acest demers, investiția din partea oamenilor o reprezintă chiar becul vechi dat la schimb. Acest demers va contribui în următorul an, la reducerea amprentei de CO2 cu 2,4 tone, becurile cu LED având un consum mult mai mic de energie și un impact redus asupra mediului.
Becurile uzate colectate de la familii în cadrul campaniei vor fi refolosite de către studenții din cadrul echipei. Aceștia vor organiza workshop-uri de reciclare creativă prin care vor da o nouă viață becurilor, sub formă de cadouri de Sărbători, realizate manual din materiale naturale.
Citește și:
Echipa EFdeN intră pe piața construcțiilor de locuințe sustenabile