EFdeN, o echipă multidisciplinară de studenți din România, este una dintre cele 18 echipe selectate pentru Solar Decathlon Europe, din Wuppertal, Germania. Ediția din 2021 se concentrează pe găsirea de soluții la problemele orașelor moderne.
Echipele calificate în competiția din 2021 au fost selectate de un juriu internațional, pe baza unor propuneri de proiecte dezvoltate în a doua parte a anului 2019. Fiecare propunere înscrisă în competiție a avut de acoperit mai multe teme: concept; plan de management; strategie de finanțare și integrarea în curricula universitară.
Celelalte 17 echipe sunt din 10 țări: Germania, Franța, Spania, Olanda, Thailanda, Taiwan, Danemarca, Cehia, Suedia și Ungaria.
EFdeN va intra în competiție cu un nou proiect de casă solară pe care-l va dezvolta în următorii doi ani și este singura echipă din România calificată la trei ediții Solar Decathlon (după participarea din 2014, la Versailles, cu proiectul „EFdeN 4C” și cea din 2018, în Dubai, cu proiectul „EFdeN Signature”).
„Prin performanța EFdeN, România dovedește că se numără printre puținele țări din lume care sunt capabile să gândească, proiecteze și să realizeze locuințe sustenabile la cele mai exigente standarde internaționale”, a declarat Mihai Zecheru, Responsabil SDE2021, EFdeN.
„Azi nu se mai poate vorbi de o edificare viabilă fără a lua în considerare, pe lângă celelalte determinări specifice: timpul, contextul și sustenabilitatea, iar arhitecții și inginerii trebuie să facă față acestor importante cerințe. În EFdeN, tinerii studenți lucrează în echipă, concep un proiect de arhitectură și inginerie. Apoi îl construiesc, îl demontează, îl transportă și apoi îl remontează, creând astfel competențe necesare prin impletirea teoriei cu practica” – prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, universitate asociată.
„Această interacțiune de practică interdisciplinară le aduce studenților din EFdeN un spor de competență pe care noi, prin activitățile de tip didactic, nu le putem transmite. Ne bucurăm să fim cu toții parte din acest proiect de excelență academică și să contribuim la un mediu construit mai bun în România, mai sigur, mai sănătos și mai prietenos cu mediul” – prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții București, universitate asociată.
Competiția Solar Decathlon Europe 2021 este prima care are o temă urbană dedicată și se concentrează pe găsirea de soluții la problemele orașelor moderne. Scopul principal al competiției este revitalizarea și modernizarea clădirilor existente, prin transformarea acestora în spații eficiente energetic și sustenabile.
Orașele sunt mari consumatori de resurse, mai exact sunt responsabile de 75% din consumul de energie și 80% din emisiile de CO2 la nivel global. Optimizarea acestora reprezintă un obiectiv foarte important, în contextul schimbărilor climatice, la nivel european și nu numai.
Competiția se va desfășura în august – septembrie 2021, la Wuppertal, Germania, unde echipa de studenți români va concura alături de alte 17 echipe din 10 țări, din Europa și Asia. În timpul competiției, echipele vor avea 10 zile la dispoziție să construiască, pe situl din Wuppertal, prototipurile de case solare pe care le vor dezvolta până atunci. Până atunci, fiecare echipă are la dispoziție 18 luni ca să proiecteze, să finanțeze, să construiască și testeze prototipul de casă în țara de origine, apoi să dezasambleze casa și să o transporte la Wuppertal, unde o va reconstrui și testa în timpul competiției propriu-zise.
Confortul interior, performanța energetică și funcționarea casei sunt probele la care prototipurile vor fi monitorizate, pe lângă evaluarea realizată de șapte jurii internaționale, pe teme ca arhitectura, inginerie și integrarea energiilor regenerabile, viabilitatea pe piață, sustenabilitatea, dar și soluțiile de mobilitate urbană propuse, inovațiile realizate în toate domeniile, educație, integrare în curricula universitară și comunicare.
Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid). În 2014, echipa EFdeN a participat pentru prima dată la Solar Decathlon, la ediția de la Versailles, cu casa „EFdeN 4C”, care a devenit între timp primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România.
În 2018, la ediția din Dubai, proiectul EFdeN Signature s-a clasat pe locul 4 în clasamentul general al competiției, câștigând de asemenea locul 1 la Comunicare, locul 2 la Inginerie și Construcții, locul 2 la Condiții de Confort și locul 3 la Sustenabilitate. EFdeN Signature este în proces de reconstruire în București, alături de prima casă EFdeN, iar procesul de reconstrucție va fi finalizat în 2020.
EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți ai Universității Tehnice de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Politehnica București și Universitatea București. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 45 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.