EEA: Poluarea aerului continua sa afecteze sanatatea europenilor

In ciuda inaspririi legislatiei europene in privinta poluarii aerului, particule si substante ca ozonul continua sa afecteze sanatatea oamenilor, in special in centrul si estul continentului, se arata intr-un raport al Agentiei Europene de Mediu (EEA). VEZI STUDIU

Unul din patru europeni a fost supus, pentru mai multe zile, unei concentratii mari de particule de materie (PM10) in 2005, dezvaluie raportul „Spatial assessment of PM10 and ozone concentrations in Europe”. Unul din zece europeni a fost expus, de-a lungul anului, la nivele de PM10 mai mari decat media anuala acceptata in UE. Estimarile sunt asemanatoare si in cazul poluarii cu ozon, in conditiile in care mai mult de o treime din populatia Europei a fost expusa unui nivel de poluare cu aceasta substanta mai mare decat media acceptata in Uniune.

Efectele acestor poluanti asupra sanatatii au fost si ele evaluate, iar raportul arata ca PM10 a provocat 373.000 de decese premature in 2005. Zone ca Balcanii, Republica Ceha, Ungaria, sudul Poloniei si sudul Spaniei au fost zonele in care nivelele inregistrate au depasit media europeana. Numarul de decese cauzate de expunerea la un nivel exagerat de ozon este mai mic. In 2005 s-au inregistrat 75 de decese premature la un milion de oameni, in sud-estul si sudul Europei, si 10 decese la un milion de oameni in nord si nord-vest.

Al doilea raport publicat, „Air pollution by ozone across Europe during summer 2008”, VEZI STUDIU, arata ca nivelul de ozon inregistrat vara trecuta a fost cel mai redus de cand au inceput masuratorile, in 1997. Cea mai mare concentratie a fost semnalata in orasul Lazio din Italia, iar unele statii de masurare din Belgia, Grecia, Spania si Elvetia, au inregistrat cantitati mai mari decat media, intre 240 si 300 micrograme (μg) pe metru cub.

Limitele impuse de UE sunt de 40 μg PM10 pe metru cub pe an, si 50 μg pe metru cub pentru 35 de zile pe an. Noua directiva adoptata in aprilie 2008 impune limite si pentru nivelul de PM2.5 (particule fine de materie), care trebuie atinse pana in 2015. In privinta ozonului, concentratia nu va depasi 120 de μg pe metru cub pentru 25 de zile pe an, dar limita nu este obligatorie.
Foto: Master Earth

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri