Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă organizează marți, 17 noiembrie, o dezbatere cu tema „Educație alternativă în vreme de pandemie. Educație pentru ape”. Apoi, timp de 12 ore, filmul „Femeie în război / Woman ar war” (2018) va fi disponibil gratuit pe platforma TIFF Unlimited. Filmul vorbește despre importanța acțiunilor individuale în raport cu inerția autorităților în ceea ce privește respectul pentru natură și lupta împotriva încălzirii globale.
„Într-o lume în continuă schimbare, în care dezvoltarea durabilă este unul din subiectele principale de discuție în domenii din cele mai diverse, și în contextul actual, în care sistemul clasic de învățământ este pus la încercare, dorim să discutăm despre importanța abordării unor metode alternative menite să vină în sprijinul profesorilor și al copiilor. Acestea au scopul de a-i ajuta pe dascăli să ofere elevilor informații pe care cei mici să le asimileze prin aplicarea lor practică în activități diverse.” a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
„Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucruri concrete, aplicate. Și să mă implic în proiecte care contribuie la educația copiilor. De aceea, acum, când activitatea tuturor se desfășoară mai mult la distanță, împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, căutăm soluții în online pentru a-i face pe copii să se gândească la cum pot avea grijă de ape. Așa ne-a venit ideea unei dezbateri cu profesorii și părinții despre educația pentru ape și a vizionării unui film artistic în care se discută cu seriozitate despre protecția mediului”, a completat Ivan Patzaichin.
Dezbaterea „Educație alternativă în vreme de pandemie. Educație pentru ape” investighează cum ar putea colabora membrii comunității apei (autorități publice, ONG-uri, experți în domeniul utilizării patrimoniului hidrografic etc.) cu experți în educație pentru a realiza acțiuni atractive de educație cu privire la relația cu apa.
Filmul „Femeie în război”, regizat de Benedikt Erlingsson, este câștigător al Premiului LUX 2018 al Parlamentului European și spune o poveste despre ecologie, care pune în discuție, de multe ori cu umor, sensul și importanța acțiunilor individuale în raport cu inerția autorităților în ceea ce privește respectul pentru natură și lupta împotriva încălzirii globale. Proiecția este realizată cu sprijinul EducaTIFF – Film Education & TIFF Unlimited.
PROGRAM
12:00 „Educație alternativă în vreme de pandemie. Educație pentru ape” – dezbatere online, LIVE pe Facebook
12:00 – 24:00 „Woman at War / Femeie în război (2018), regia Benedikt Erlingsson, proiecție online pe platforma TIFF Unlimited.
Evenimentul vine în completarea seriei de concursuri „Prietenii Apelor”, organizată de Asociația Ivan Patzaichin, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și face parte din campania „Comunitatea Apelor – Apele Unite ale României”. Concursurile au fost gândite ca o invitație la învățare altfel despre #ObiectiveleDezvoltăriiDurabile ce fac referire la ape, așa cum sunt definite în Agenda 2030, și despre #ape în general. Elevii și tinerii din toată țara au fost provocați să vină cu propuneri creative de protecție a apelor, care au fost apoi prezentate pe platformele de socializare.
Proiectul Comunitatea Apelor și-a propus să transforme sistemul hidrografic din România dintr-o resursă pur economică într-o valoare națională, parte a patrimoniului României. În vremurile pe care le traversăm, dominate de schimbări climatice majore, o astfel de abordare, gândită pe termen mediu și lung, ar pune România într-o poziție privilegiată, ținând cont de zestrea naturală pe care o are.
Detalii despre eveniment se găsesc în evenimentul Facebook dedicat, aici.
Citește și:
Asociația Ivan Patzaichin a lansat o campanie de conștientizare a valorii râurilor