Editie Speciala, Valcea: Ocnele Mari, aproape de un alt dezastru

Miros intepator de saramura si oameni care nici macar nu mai stiu sa zambeasca. Aceasta este statiunea Ocnele Mari acum, dupa patru ani de la dezastru. Imaginea se inrautateste pe zi ce trece, iar raspunsul autoritatilor la intrebarea cand se vor rezolva problemele suna sec: "In urmatorii 15 ani nu se va incheia subiectul Ocnele Mari!". Luni, la prefectura, va avea loc o intalnire a autoritatilor locale si judetene cu societatea Conversmin. Fenomenul surparii se accentueaza pe zi ce trece.

Au trecut ani de cand saramura a inghitit Ocnele Mari. Lucrurile nu si-au intrat nici azi in normalitate. In timp ce oamenii se plang la usa primariei, autoritatile judetene cauta solutii chiar si dupa patru ani de la dezastru.
"Am pus la dispozitie 85 de hectare in localitatea Mihaesti. SC Conversmin, care trebuia sa se apuce de constructia caselor pentru sinistrati, a considerat ca doar cinci hectare sunt stabilizate. Terenul a fost pus la dispozitie de prefectura, nu a dat bani pe el. Trebuia sa foloseasca banii proprii pentru stabilizarea pamantului. In Ocne exista familii in situatia de a fi luate de saramura, daca fenomenul se extinde. Daca, pana in prezent, campul I nu ridica semne de intrebare, acum procesul de prabusire ameninta in fiecare zi. Societatea a cerut prefecturii o intalnire de urgenta, iar aceasta va avea loc luni", a declarat consilierul prefectului de Valcea, Irina Vasilescu.

Trenul s-a deplasat din cauza unor miscari seismice

Blestemul s-a abatut iar asupra celor ramasi saraci lipiti pamantului. Gheorghe Radu, primarul statiunii Ocnele Mari, spune ca dezastrul ii pandeste din nou: "Au fost probleme in ultimul timp, ce rost mai are sa ascundem. A cazut tavanul unei sonde, iar terenul s-a deplasat din cauza unor miscari seismice. S-a marit si golul subteran. Am luat masuri de precautie, am pus un om de paza 24 din 24 de ore, dar nu stiu ce va fi maine".

Ion Calea, vicepresedintele Consiliului Judetean Valcea, vede iminenta prabusirea campurilor din Ocnele Mari. Acesta a declarat ca stramutarea celor 50 de gospodarii trebuie sa se faca in cel mai scurt timp, dar tinandu-se cont si de parerea cetatenilor care nu vor sa plece in alte comune. "Cele mai afectate sunt strazile Buridava, Nicolae Balcescu si campul I. In orice moment pot fi prabusiri din cauza exploatarii saramurii. In ultimul timp, nimeni nu a mai construit in aceasta statiune. Pentru cele 50 de familii sinistrate eu as propune un teren de pe marginea Paraului Sarat. Construirea unor case acolo ar fi o solutie", a spus vicepresedintele CJ. Calea a adaugat ca in Ocnele Mari nu au fost stabilite zonele de risc, existand, la ora actuala, doar prognoze ale specialistilor.

Vor avea case abia in 2008

Consilierul prefectului de Valcea, Irina Vasilescu, sustine ca societatea Conversmin trebuia sa construiasca locuintele pana in 2008: "Este clar ca acest termen de finalizare va fi depasit. Ministerul Finantelor a blocat banii, iar firma trebuie sa cumpere teren, sa se preocupe de soarta acestor oameni. Ca rezerva in cazul unui dezastru, avem garnizoana de la Vladesti, unde vom caza oamenii. Autoritatile locale nu se ocupa deloc de gestionarea acestei situatii. Au alte interese."

Rememberul unei tragedii

In dupa-amiaza de 12 septembrie 2002, din maruntaiele pamantului s-au auzit zgomote sinistre. Pamantul s-a cutremurat, iar casele au inceput sa dispara. "Prima a fost a lui Ion Negrici. Pensionarul, putin abtiguit, nu a vrut sa fuga. Oamenii tipau la el sa se salveze, dar, ca si cum indemnurile multimii erau surde, a intrat in casa. "Eu mor odata cu vietatile din curtea mea, dispar cand truda mea de-o viata va disparea", a spus omul. Au venit politistii sa-l convinga sa se salveze si, poate speriat si de vuietul asurzitor, pensionarul s-a urcat intr-un nuc. A vazut cum calul sau s-a spanzurat in fanarul luat de ape, cum porcii i-au ramas agatati in pardoseala cotetului, iar vaca a fost luata de saramura si dusa a fost", a povestit primarul Radu Gheorghe. De atunci, la Ocnele Mari nu a mai existat liniste printre localnici. Gandul ca intr-o buna zi totul se va scufunda i-a facut pe oameni sa traiasca in spaima. Opt case au picat in urmatoarele zile, scufundandu-se in adancuri.

Pentru mai multe informatii viziteaza Editie Speciala

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri