Ieri, intre orele 11 si 17, s-a desfasurat, in Piata Prefecturii din Craiova, o manifestatie dedicata Zilei Internationale a Protectiei Animalelor. Aici s-au adunat prescolari si scolari din Dolj, precum si din alte judete ale tarii. Fiecare scoala a avut la dispozitie cate un stand in care sa-si manifeste activitatea. Copiii, costumati in diferite animalute si cu placute in maini, au dansat, au cantat si au recitat poezii.
Copiii din 46 de unitati scolare din zona Olteniei, dar si din Hunedoara, Deva, Timisoara, Ialomita si Calarasi au venit pregatiti cu placute si panouri, in care isi sustineau prietenii dragi – animalele si natura. Fiecare unitate de invatamant a avut un stand cu expozitii de pictura, fotografii cu animale sau alte exponate realizate din diferite legume, sub aspectul a diferite specii de animale. Totodata, au fost postate si mesaje trecatorilor de a proteja pe cat posibil necuvantatoarele. Scolarii au fost costumati care mai de care mai haios si colorati pe fata, cu mustati si ochisori, pentru a se apropia cat mai mult de infatisarea animalelor preferate: catei, pisicute, vulpite, girafe, iepurasi, ursuleti, greierasi si furnicute.
Gradinita ia in serios astfel de manifestari. Copiii traiesc intens fiecare moment artistic pe care il prezinta, cu gandul ca in acest mod specia de animale pe care o reprezinta va fi salvata cu ajutorul lor. Olimpia Stefanescu, de la Gradinita Nr. 40 Craiova
Mihai Constantinescu, aparatorul animalelor
Deschiderea spectacolului a fost tinuta de Viorel Lazar, inspector specializat din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj. Acesta a multumit copiilor pentru prezenta la un astfel de eveniment, a anuntat programul sustinut de scolari si prescolari si, de asemenea, a precizat surpriza muzicala, pe Mihai Constantinescu, invitatul in sustinerea oamenilor pentru protejarea animalelor. Lorena Maria Lungu, cel mai mic sustinator al necuvantatoarelor, este topita dupa animale, dupa cum a spus bona cu care iesise la plimbare prin centru. Rebeca Barbu, in varsta de un an si sapte luni, lua parte la eveniment alaturi de bunica sa si, desi nu mergea pe piciorusele ei, reusea sa recunoasca animalele dupa un panou cu fotografii. Nici liceenii nu au fost mai prejos la aceasta manifestare.
Salvati speciile pe cale de disparitie!
Au lasat cartea de-o parte pentru o zi si au venit in Piata Prefecturii, constienti de importanta evenimentului. „Eu am bacul anul acesta si, totusi, nu m-am putut abtine sa nu fiu prezent. Este o idee foarte buna sa ii facem pe oameni sa realizeze importanta ingrijirii animalelor. Sunt suflete ca si noi si cred ca ar trebui sa se faca mai des asemenea manifestari”, a comentat Dragos Paun, elev in clasa a XII-a la Liceul „Henri Coanda” Craiova. Profesorii, insotitori si, totodata, mentori ai micilor protestatari, sunt de parere ca astfel de activitati, la care se participa inca de la gradinita, au un rol important in educarea copiilor. „Este foarte bine ca sunt multi prescolari aici, care urmeaza sa mearga in societate, in parcuri, paduri. Ei trebuie invatati de mici. Cat despre cei de la liceu, pot spune ca sunt constienti ca unele specii se afla pe cale de disparitie si activitatea omului pericliteaza existenta unor specii”, a spus Mihaela Gheorghe, profesor la Liceul „Henri Coanda” Craiova.
Pentru mai multe informatii viziteaza Editie Speciala