VIDEO Ecotic: Ţinta de colectare a deşeurilor electronice de 65% din 2021 este imposibil de atins

România trece din 2021 la o ţintă de colectare de 65% din media electronicelor puse pe piaţă în ultimii trei ani, în creştere de la nivelul actual de 45%. Însă, ţinta este imposibilă, iar un nivel de 85% ar fi unul mai plauzibil, a declarat Dragoş Călugăru director general al Ecotic, în cadrul Conferinţei „Green Report Circular Waste – Colectarea DEEE-urilor în 2021, între dificil și sustenabil”.

Directiva DEEE 2012/19/EU permite adoptarea unei ținte de 85% din DEEE generate, iar potrivit lui Dragoş Călugăru această ţintă ar fi mai plauzibilă dacă am scoate din calcul ceea ce se reutilizează, însă datele care intră în algoritmul de calcul al DEEE generate trebuie revizuite.

„Vedem mari provocări anul viitor. 65% e o provocare imposibilă. 85% este o provocare mai aproape de realitate. Da, problemele de fond pe care le avem, ne vor face viaţa destul de grea şi dacă avem ţinta de 85. Încă o dată 65% e imposibil, în timp ce 85 e mai plauzibil. Pentru a atinge nivelul de 85%, ar însemna ca fiecare cetăţean să ştie unde să ducă deşeurile electrice la el în oraş. La ora aceasta, municipalităţile nu prea au fost active în acest sens şi în lipsa acestor soluţii, colectarea informală s-a dezvoltat enorm”, a spus directorul Ecotic.

Potrivit studiului „Cuantificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate în România, situație comparativă 2019 vs 2015”, realizat de Sofies UK, cu sprijinul Institutului Național de Cercetări Economice, la solicitarea ECOTIC, în Romania anului 2019 o persoană deține în medie 91 kg de Echipamente Electrice și Electronice (EEE), în creștere cu 20 kg față de 2015,  însă sub jumătate față de o persoană din Italia sau Franța.

 

Potrivit Ecotic, cantităţi „uriaşe de deşeuri” ajung în sistemul informal, de unde sunt procesate necorespunzător, iar substanţe periculoase ajung astfel în mediu şi afectează şi schimbările climatice şi sănătatea oamenilor.

„Cablurile electrice ajung să fie arse de aceşti colectori informali şi ne otrăvesc plămânii”, a adăugat reprezentantul Ecotic.

El a explicat că această problemă ar putea fi combătută de Poliţia Locală întrucât comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt subdimensionaţi.

Dragoş Călugărul a avertizat că dacă ţinta de 65% va fi păstrată, multe Organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producatorului (O.I.R.E.P.) vor dispărea, iar valoarea timbrului verde plătit de cătăţeni va creşte.

„Dacă se păstrează ţinta de 65% va duce la dispariţia OEIREP-urilor şi eventul producătorii ar putea plăti direct către Fondul de Mediu aceste contribuţii, care pot ajunge la 4 lei pe kilogram.  La ţintă neatinsă înseamnă 2,2 lei/kg de echipament pus pe piaţă. Acum timbrul verde este dimensionat la valori mai acceptabile pentru consumatori, dar am putea să ajungem să plătim pentru o maşină de spălat de 60 kg până la 150 de lei”, este de părere directorul Ecotic.

El a adăugat că inclusiv la nivel european, doar două state au atins în 2019 acest prag de 65% , respectiv Elveţia şi Irlanda, în rest „abia se ating 50%”.

Citeşte şi: 

Costul carbonului plătit de companiile din Europa s-ar putea dubla
Ministerul Mediului a lansat o consultare publică privind achiziția de noi stații și senzori pentru monitorizarea calității aerului

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri