Ecoteca: Romania, ultimul loc in Europa la gestionarea deseurilor

Romania ocupa ultimul loc in statisticile europene privind aproape toate aspectele gestionarii deseurilor, de la prevenirea aparitiei, reciclarea, depozitarea definitiva, pana la prevenirea abandonului deseurilor in natura, spun reprezentantii asociatiei Ecoteca.

“Nici un obiectiv asumat de Romania in acest domeniu nu este atins si, ceea ce este cel mai rau, modul in care gestionarea responsabilitatilor privind deseurile este organizata nu este de natura sa ne dea vreo speranta de imbunatatire”, se arata intr-o scrisoare deschisa comuna transmisa de 29 de ONG-uri ministrului de resort, Rovana Plumb.

Scrisoarea, gestionata de asociatia Ecoteca, a fost inmanata ministrului Mediului la conferinta "Deseuri. Cele 18 criterii ale Europene si drumul Romaniei spre performanta", organizata de Ministerul Mediului si Green Report.

Obligatii pentru generatorii casnici de deseuri

Potrivit documentului, prntre solutiile semnalate de ONG-uri se numara implementarea unui mijloc de a determina generatorii de deseuri sa colecteze selectiv, obligatie atribuita in prezent doar producatorilor.

“Lasand intreaga sarcina financiara in seama producatorilor, costurile sunt extrem de ridicate si imposibil de asumat in conditiile de piata din Romania. Stiati ca, de exemplu, colectarea unui bec economic costa 8.62 lei, suma care ar trebui sa sa regaseasca in pretul de vanzare al acestuia? Asta ar dubla pretul becurilor, in detrimentul tuturor consumatorilor romani”, spun semnatarii.

Eliminarea fraudelor de raportare

De asemenea, o alta problema semnalata ministrului Rovana Plumb se refera la eliminarea fraudelor de raportare, prin implementarea unui sistem unitar de raportare a deseurilor predate, respective primite, astfel incat sa poata fi efectuate verificari incrucisate.

“In momentul de fata, cantitatile raportate ca fiind colectate selectiv nu se regasesc si in raportarile cantitatilor reciclate. Mai mult, realitatea cantitatilor raportate ca fiind colectate selectiv nu este verificata, ceea ce incurajeaza raportarile false din partea celor care au tinte legale de indeplinit insa nu doresc sa-si asume costurile aferente”, se mentioneaza in scrisoare.

Educatie pro-reciclare

Printre hibele sectorului deseurilor, asociatia a mai indicat lipsa de educatie pro-reciclare a populatiei datorate lipsei oricarei colaborari strategice si de durata in acest sens cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Totodata, a fost semnalata lipsa instrumentelor de implicare a operatorilor de salubritate in efortul de constientizare si informare a populatiei cu privire la importanta colectarii selective a deseurilor.

Ecoteca este un ONG care promoveaza protejarea mediului, axat in special pe sectorul deseurilor.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri