Ecosistemul Marii Negre, afectat de insecticidele din agricultura si de lucrarile de indiguire

Ecosistemul Marii Negre are de suferit de pe urma activitatilor oamenilor, in special din cauza pescuitului si a activitatilor turistice. Insa trebuie luati in seama si alti factori la fel de importanti, care au de asemenea un impact negativ asupra vietuitoarelor marine.

Orice tip de activitate umana are un impact asupra mediului, insa chestiunea de fond este amploarea activitatii umane. „In cazul Marii Negre putem discuta despre modul in care activitatile umane influenteaza apele, habitatele, resursele marine si biodiversitea, a declarat, pentru Green-report.ro, Simon Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM).

Astfel, vietuitoarele marine sunt influentate de o multitudine de factori care se intrepatrund. La noi, cele mai importante sunt pescuitul si activitatile turistice, care necesita conditii adecvate. Insa exista si alti astfel de factori, precum constructia digurilor sau calitatea apelor, care este direct afectata de utilizarea ierbicidelor sau insecticidelor pe terenurile agricole.

„Sursele de poluare difuze din zonele agricole – utilizarea fertilizantilor, ierbicidelor, insecticidelor care sunt partial pe suprafete uriase, ajung in Marea Neagra”, spune Simon Nicolaev. Astfel, incarcatura exagerata a apelor cu nutrienti – sarurile de azot fosfor se gasesc in substantele fertilizante – pot produce o supraimbogatire a apelor marine.

Algele microscopice pot genera mareea rosie

"Ca orice planta, dupa o saptamana sau doua, moare. Substanta organica ajunge pe fundul marii si apoi se oxideaza si are ca efect scaderea continutului de oxigen. Acesta poate ajunge sa lipseasca complet ceea ce duce la hipoxie. Iar organismele vii care nu au capacitatea de a se retrage din aceste zone ajung sa moara si sfarsesc pe malul marii. Ceea ce s-a intamplat si anul trecut”, a explicat Simon Nicoalev.

Si alte substante toxice pot afecta anumite organisme marine. Astfel, molustele, midiile, scoica alba sau crevetii sunt organisme care se hranesc filtrand apa, retin ceea ce se gaseste in apa si, implicit substantele toxice din ea.

„De aceea midiile care se hranesc in port vor avea concentratii foarte mari de hidrocarburi si ajung sa transfere si omului aceste substante toxice. Pentru astfel de cazuri, pentru recoltarea sau cresterea molustelor in astfel de zone trebuie ca sedimentele din apa sa fie foarte riguros monitorizate, pentru a fi in limitele admise de legislatie”, a precizat directorul INCDM.

Digurile au modificat influenta curentilor marini

Digurile care se construiesc de-a lungul litoralului au modificat directia si influenta curentilor asupra zonelor de mal. „O data cu materialele folosite pentru constructie, se aduc cantitati importante de sol terestru, care are un impact foarte serios asupra vietii marine, deoarece este transportat la distante foarte mari si acest pamant practic se depune peste nisipul sau sedimentul original, acolo unde se reproduceau animalele si practic le sufoca”, a spus Simon Nicolaev.

Din cauza pescuitului excesiv al anumitor specii, numarul acestora s-a diminuat, in timp ce restul speciilor a crescut. Efectele asupra lantului trofic nu s-au lasat asteptate.

„Daca in jurul anilor `60 se pescuiau 22 – 45 de specii de pesti, inclusiv cele de la veriga superioara a lantului trofic, in anii `85 – `86 numarul speciilor comerciale s-a diminuat la 10 si se pescuiau 900.000 de tone din Marea Neagra. Din anii `90 cantitatea de peste a scazut de trei ori, la 300.000 de tone pescuite”.

Extragerea si aruncarea in alta parte a marii a sedimentelor bogate in hidrocarburi si metale grele are si ea efecte asupra vietuitoarelor marine, deoarece ”astupam sedimentul si venim si cu substante toxice si periculoase”. Totusi, Simon Nicolaev sustine ca „exista o interdictie la aruncarea aiurea in mare a acestor sedimente. Exista reguli foarte clare, am colaborat cu administratia porturilor Constanta si am identificat o locatie astfel incat sa nu aiba impact aspra vieti maritime”.

Mai multe specii de pesti

Cu toate acestea, numarul speciilor de pesti nu s-a diminuat, ci a crescut. Dar acesta nu este si un lucru bun, deoarece speciile noi le influenteaza de multe ori negativ pe cele deja existente.

„In urma cu 40-50 de ani se pescuiau 22 – 24 de specii, erau bogate. Acum, au ajuns la 4-5 specii care prezinta interes comercial, aici apare diferenta”, a explicat directorul INCDM.

Nu doar Marea Neagra sufera de pe urma oamenilor. O mare parte a faunei din oceanul Antarctic este amenintata de actiunile oamenilor, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor britanici si americani.

Unii dintre acesti factori, precum poluarea, pot fi localizati. Insa, schimbarea climatica la nivel global, cauzata de emisiile de CO2 si de gazele cu efect de sera, va afecta intreaga regiune Arctica timp de mai multe decenii, spun oamenii de stiinta.

Cercetatorii subliniaza faptul ca aceasta crestere a temperaturii apei afecteaza deja vietuitoarele marine, obisnuite sa traiasca la alte temperaturi, mai scazute.

Cititi si:

Fauna din Oceanul Antarctic, precum si cea din Marea Neagra, amenintata de actiunile oamenilor

Foto: discoverworld.co.uk
Florin Tulbure
 

spot_img

Ultimele știri