In adancurile unui lac din Antarctica cercetatorii au descoperit movile ce par din alta lume, care spun povestea primilor ani ai planetei. Movilele au fost “construite” pe fundul lacului, incetul cu incetul, strat cu strat, de bacterii (stromatolite) pe o perioada indelungata de timp. Colinele arata ca niste conuri supradimensionate, de genul celor folositi la demarcare in traficul rutier.
Formatiunile se aseamana cu primele astfel de structuri care au aparut in urma cu miliarde de ani si au ramas in forma fosila, reprezentand unele dintre cele mai vechi dovezi ale inceputurilor vietii pe Pamant, relateaza Astrobio.net.
Descoperirea din Antarctica ii va ajuta pe cercetatori sa ineleaga mai bine conditiile in care au aparut primele forme de viata.
“E ca si cum ne-am intoarce la inceputurile Pamantului”, a declarat Dawn Sumner, geobiolog la Universitatea California.
Sumner si colegii sai descriu descoperirea ca un mare pas inainte in geobiologie (geobiologia este stiinta care studiaza raporturile dintre evolutia cosmica si geologica a Pamantului și cea a materiei vii – dexonline.ro). “Sunt niste peisaje microbiene incredibil de frumoase”, spune cercetatoarea.
Oamenii de stiinta au sondat multe lacuri antarctice pentru a studia microbii care locuiesc acolo. Anderson s-a scufundat in opt astfel de lacuri. Dar cercetatorii nu au mai vazut pana acum ceva asemanator cu stromatolitele descoperite in lacul Untersee.
Oamenii de stiinta studiaza stromatolitele fosilizate de acum trei miliarde de ani pentru a intelege mai bine cum s-a dezvoltat viata pe Pamant. In prezent, stromatolitele se formeaza in cateva locuri din ocean, precum coastele vestice ale Australiei si in Bahamas. De asemenea, iau nastere in medii foarte curate, cum ar fi lacurile foarte sarate din Andes, sau cele cu apa dulce din Antarctica.
Foto: wired.com