Economia ecologica, scumpa pentru romani

Economia de tip ecologic se dovedeste prea scumpa pentru romani, potrivit unor studii realizate de mai multe organizatii ecologiste, militante pentru reducerea poluarii la nivel mondial, citate de Agerpres.

Astfel, educarea consumatorului roman in a-l face sa renunte la becurile clasice, dar si la pungile de plastic gratuite, este inca la inceput de drum. Conform statisticilor, un roman foloseste, anual, 250 de pungi de plastic, durata de utilizare a unui singur ambalaj fiind de 20 de minute. In privinta becurilor ecologice, la solicitarea Greenpeace, aproape toate lanturile comerciale din Romania au respectat decizia de a vinde becuri ecologice din 2009, pe de o parte, si de a pune la dispozitia clientilor pungi de plastic contra cost, pe de alta.

Din ianuarie 2009, pentru fiecare astfel de articol care nu intra in categoria ‘biodegradabile’, retailerul plateste cate 0,2 lei ecotaxa. Mai multe studii de specialitate arata ca la nivelul Uniunii Europene se vand, in fiecare an, aproximativ 2,1 miliarde de becuri incandescente, dintre acestea numai 180 milioane de bucati se dovedesc a fi eficiente din punct de vedere economic. Tot cercetarile arata ca, daca in Europa, ar fi folosite cu 50 la suta mai multe becuri fluorescente, la nivelul continentului s-ar economisi sapte miliarde de euro, anual.

In cazul Romaniei, problema nu tine atat de calitatea produselor de iluminat ecologice, cat de pretul ridicat al acestora, sunt de parere specialistii. Costul unui bec ecologic variaza intre 15 si 50 de lei, in functie de putere si forma. Ecologistii vin in intampinarea scepticilor si explica faptul ca investitia este cat se poate de profitabila. In timp ce un bec ecologic de 20W costa, in medie, 15 lei, si are o durata de viata de 8.000 de ore, un bec cu filament de 100W, pentru care se plateste, in medie, 1 leu, abia atinge 2.000 de ore de activitate.

De aici, si calculele facute de catre specialisti: pentru 8.000 de ore de iluminat cu un bec economic costul total este de 63 de lei (15 lei/bec si 48 de lei curentul, calculat dupa formula: 8.000/h x 20W x 0,3 lei/kWh = 160kWh x 0,3 lei/kWh). Totodata, pentru acelasi interval de iluminat cu un bec incandescent, poti sa platesti si 244 de lei (formula 8000h x 100W x 0,3lei/kWh = 800kWh X 0,3 lei/kWh = 240 lei, la care se adauga pretul a patru becuri cu o durata de viata de 2.000 de ore).

Conform datelor Greenpeace, becurile cu incandescenta consuma cu 80 la suta mai multa energie comparativ cu becurile economice, dar produc aceeasi lumina. Acestea din urma au o durata de intrebuintare mai lunga, de pana la 12 ani. Cinci lanturi comerciale au anuntat ca vor scoate astfel de becuri la vanzare in urmatorii trei ani: Ikea, Plus, Auchan, Cora si Selgros. La polul opus se situeaza Metro Romania, reprezentantii comerciantului cash&carry declarand ca nu vor elimina de pe piata becurile cu incandescenta decat in cazul adoptarii unor prevederi legale care sa solicite acest lucru. Hipermarketurile Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Gima, Hornbach, Mega Image, Penny Market nu dadusera inca un raspuns la aceasta recomandare.

Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, institutiile publice vor trebui sa apeleze, pana in 2013, la folosirea becurilor ecologice. Anul trecut, Romania a fost iluminata de aproape 80 milioane de becuri, dintre care doar 1,6 milioane ecologice si 78 milioane de becuri clasice. Cea mai mare cladire de la noi, Palatul Parlamentului, foloseste pentru iluminat 200.000 de becuri. La nivel national exista doar trei fabrici de becuri, dintre care doua la Fieni si una la Targoviste.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri