Ecologistii kenieni cred ca guvernul ar trebui sa revoce decizia de a sustine un proiect de producere a biocombustibililor, informeaza BBC News. Proiectul presupune cultivarea trestiei de zahar pe terenurile umede din zona costiera a tarii.
Sustinatorii proiectului spun insa ca dezvoltarea zonei din delta raului Tana va produce etanol si va genera energie, oferind mii de locuri de munca.
Organizatia Nature Kenya sustine ca proiectul ameninta habitatele a sute de specii din situl de aproximativ 20.000 hectare.
„Este clar ca aceste specii vor avea foarte mult de suferit”, a declarat Sarah Munguti, purtatorul de cuvant al organizatiei.
Zona, aflata la peste 100 km nord de orasul port Mombasa, reprezinta habitatul pentru 350 de specii de pasari, lei, elefanti, rechini rari si reptile, conform datelor Royal Society pentru Protectia Pasarilor.
Proiectul Tana Integrated Sugar tinteste producerea a 23 milioane litri de etanol pe an. Fabrica, in valoare de 369 milioane dolari, va procesa 8.000 de tone de trestie de zahar in fiecare zi si poate genera 34 megavati de electricitate, spun dezvoltatorii proiectului.
Proiectul a fost aprobat saptamana trecuta, dar raportul care analizeaza impactul asupra mediului contine greseli si nu incorporeaza problemele ridicate de grupurile ecologiste, a mai aratat Sarah Munguti.
Ea a adaugat ca proiectul nu este viabil din punct de vedere economic pentru ca profitul de pe urma lui a fost supraestimat de trei ori si ca nu va imbunatati vietile localnicilor.
„Ei nu iau in considerare pierderile generate de acest proiect, pentru ca localnicii vor trebui stramutati”, a declarat Munguti.
Productia de biocombustibili a fost blamata pentru cresterea preturilor la hrana si reducerea resurselor.
Agentia de ajutorare Oyfam din Marea Britanie a aratat ca peste 30 milioane de oameni din intreaga lume au fost dusi la saracie din cauza biocombustibililor.