Ecologiștii cer UE noi reglementări pentru a face electronicele să reziste mai mult și a reduce emisiile

Extinderea duratei de viață a smartphone-urilor cu doar un an ar reduce semnificativ emisiile de CO2 în Uniunea Europeană, conform unui raport care cere noi reglementări pentru a face electronicele mai durabile.

Activiștii susțin că reglementările UE ar trebui să se concentreze pe costurile climatice ale producției de smartphone-uri și alte electrocasnice, în loc de eficiența energetică, cum fac acum.

Conform raportului, dacă telefoanele mobile, laptopurile, mașinile de spălat rufe și aspiratoarele ar fi folosite pentru încă un an, ar rezulta o scădere a emisiilor de carbon similară cu înlăturarea tuturor mașinilor din Danemarca.

Documentul a fost publicat de Biroul European de Mediu (EEB), o asociație formată din zeci de organizații non-guvernamentale.

Jean-Pierre Schweitzer, de la EEB, a declarat că nu ne mai putem permite să înlocuim smartphone-urile o dată la câțiva ani și că avem nevoie de produse mai durabile și care pot fi reparate.

Raportul invocă dreptul la reparații al cetățenilor UE, care ar presupune noi cerințe pentru producătorii de electrocasnice pentru a folosi materiale mai durabile și a face produsele mai ușor de reparat.

Implementarea eco-designurilor pentru produse electronice, amânată de Uniunea Europeană

Dintre produsele evaluate, smartphone-urile au cel mai mare impact asupra mediului. Peste 200 de milioane de smartphone-uri sunt vândute în Europa anual și au o durată de viață medie de 3 ani. Producția, distribuția și eliminarea produsului generează cea mai mare cantitate de CO2. Un smartphone ar trebui folosit pentru peste două secole pentru a compensa emisiile generate de producția sa.

Ciclul de viață al telefoanelor mobile vândute în Europa este responsabil pentru 14 milioane de tone de emisii de carbon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri