Ecologistii cer CE o ancheta asupra procedurilor de licitatie pentru centrala de la Belene

Organizatii neguvernamentale de mediu din Bulgaria si internationale au trimis comisarului european pentru concurenta Neelie Kroes o scrisoare prin care cer declansarea unei anchete referitoare la procedurile de licitatie pentru construirea centralei nucleare de la Belene, in nordul Bulgariei, a anuntat marti un reprezentant al Greenpeace, citat de BTA.

Jan Haverkamp, expert in probleme energetice pentru Europa Centrala si de Est, s-a referit la informatiile din presa potrivit carora aproximativ un miliard de euro /aproape 30% din costurile totale aprobate ale centralei/ va fi distribuit unor companii subcontractoare fara proceduri de licitatie. In plus, finantarea acestui proiect nu este inca asigurata, a afirmat expertul Greenpeace, in opinia caruia Bulgaria ar trebui sa investeasca in modernizarea sistemului energetic si in surse regenerabile de energie. Jan Haverkamp considera ca Bulgaria devine ostatica proiectului de la Belene, in conditiile in care nu este cert ca acesta va fi finalizat. Premierul bulgar Serghei Stanisev si ministrul economiei, Petar Dimitrov, au lansat oficial la 3 septembrie lucrarile de constructii la cea de a doua centrala nucleara a Bulgariei, amplasata la Belene, pe Dunare.

Potrivit lui Sergei Stanishev acesta este cel mai mare proiect industrial demarat in Bulgaria in ultimii 18 ani. Noua centrala va fi compusa din doua unitati de 1.000 Megawati fiecare, dintre care prima urmeaza sa inceapa productia de energie electrica in luna decembrie 2013 si a doua in luna iunie 2014, a informat ministrul bulgar al Economiei, Petar Dimitrov. Contractul referitor la centrala de la Belene, cu o valoare de 3,977 miliarde euro, a fost semnat la data de 18 ianuarie 2008 cu prilejul unei vizite la Sofia a presedintelui rus Vladimir Putin.
Centrala de la Belene, cea de a doua centrala nucleara din Bulgaria dupa cea de la Kozlodui, va fi construita de grupul rus OAO Atomstroyexport, controlat in proportie de 49,8 la suta de gigantul Gazprom.

Atomstroyexport este societatea care a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagar socialist, inclusiv cea de la Kozlodui (Bulgaria). Principalul subcontractant international pentru proiectul centralei de la Belene este consortiul franco-german Areva/Siemens, care urmeaza sa furnizeze echipamentele de securitate, sistemele de control si gestiune, sistemele electrice si o parte din sistemele de incalzire si climatizare. De asemenea BNP-Paribas, cel mai mare grup bancar francez, va fi banca care va gestiona procesul de finantare a lucrarilor de constructie a centralei nucleare de la Belene.

Compania bulgara Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK) va controla pachetul majoritar de 51 de procente la centrala de la Belene, iar pentru restul de 49 de procente au fost selectate pentru a doua runda de negocieri ofertele venite de la companiile Electrabel (Belgia) si RWE Power (Germania). Ministerul bulgar al Economiei si-a propus ca pana la finele anului 2008 sa aleaga un investitor strategic care va prelua 49 la suta din actiunile companiei care va construi si va opera centrala nucleara de la Belene. Noua centrala de la Belene va compensa pierderile rezultate ca urmare a inchiderii reactoarelor trei si patru de la Kozlodui.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri