Ecologisti: Siturile Natura 2000, amenintate de halde si MHC

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde specii salbatice si habitate naturale din Uniunea Europeana, care au o mare valoare patrimoniala prin fauna si flora exceptionala pe care o contin.

Ecologistul Nicolae Radulescu Dobrogea sustine insa ca romanii nu dau importanta cuvenita acestor situri, 50% din ele fiind amenintate de diverse proiecte care atenteaza la siguranta florei si faunei. Unul dintre exemple, devenit deja celebru, este cel al construirii microhidrocentalelor (MHC) pe paraurile Capra, Buda si Otic.

“50% din siturile Natura 2000 din Romania sunt amenintate ori de construirea MHC-urile, ori de halde de steril aflate la mica distanta de speciile de plante si animale protejate. As aminti doar haldele de la Acumulatorul care se afla langa Valea Pasarea, si nu numai”, a explicat, pentru Green Report, Nicolae Radulescu Dobrogea.

In siturile Natura 2000 sunt premise, insa activitati agricole traditionale, cum ar fi cultivarea si obtinerea produselor ecologice, vanatoare si pescuit, cu conditia ca siturile sa-si pastreze obiectul conservarii.
Exploatarea terenurilor agricole nu trebuie sa duca la degradarea sau distrugerea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale de interes comunitar, pentru care zona a fost declarata sit Natura 2000.

Halda fostului Sidex, vecina cu o arie protejata

La o jumatate de kilometru distanta de Lunca Siretului Inferior, declarata arie naturala protejata, se afla un munte de zgura, cladit de om in peste 40 de ani.

Halda de steril a ArcelorMittal Galati (fostul Sidex) se intinde pe 1 milion de metri patrati si are o capacitate totala de 60 milioane de tone. Amplasamentul a fost dat in folosinta in 1968, iar in iulie 2014 va fi inchis definitiv. Dupa aceasta data, halda va intra in conservare, iar singurele operatiuni posibile vor fi cele de ecologizare.

“Lunca Siretului se afla la aproximativ o jumatate de kilometru de halda, iar praful, purtat de vant, poate ajunge in situl protejat. Desi depozitarea deseurilor din combinat a fost sistata, exploatarea materialelor de aici se va face pana la inchiderea definitiva a haldei, in apropierea careia se afla sate, lanuri de floarea-soarelui sau lunca. Masuratorile spun ca nu sunt depasite valorile normale, dar cine poate sti cat de mare este sau nu poluarea cu praf?”, a declarat, pentru Green Report, Petruta Moisi, presedinta Centrului de Consultanta Ecologica Galati.

“Odata distrusa, biodiversitatea
nu mai poate fi recuperata nici cu 1 milion de euro”

In Romania, ca si in alte tari din Balcani, frenezia construirii microhidrocentralelor (MHC) ameninta raurile si biodiversitatea. “Pe râurile din Muntii Carpati (mai precis in Masivul Fagaras) au loc interventii care au un impact deosebit de negativ asupra ecosistemelor naturale. Interventiile sunt prilejuite de constructia de microhidrocentrale, iar firmele constructoare sunt parte, alaturi de autoritatile de management din domeniul apei si al protectiei mediului de la nivel local, la o multitudine de abuzuri si incalcari ale legii”, se specifica intr-o scrisoare trimisa de Coalitia pentru Mediu, in urma cu cateva luni, ministrului mediului, Rovana Plumb.

„Distrugerea raurilor, in Romania, ridica o problema intregii Europe, deoarece unele dintre ele sunt inscrise in reteaua Natura 2000, care conserva patrimoniul biologic al continentului. Odata distrusa, biodiversitatea nu mai poate fi recuperata nici cu 1 milion de euro ”, estimeaza Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Stiinte Naturale de la Universitatea Ecologica din Bucuresti.

40 milioane euro pentru Natura 2000, in 2012

Proiectele pentru protectia naturii, finantate pe Axa prioritara 4 a POS Mediu, pentru perioada de programare 2007-2013, beneficiaza de o finantare integrala de aproximativ 191,1 milioane euro.

Pentru 2012, suma alocata se ridica la aproape 40 de milioane de euro, iar din suma totala alocata in cei 7 ani, aproximativ 172 milioane euro reprezinta finantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala si aproximativ 19,1 milioane euro, cofinantare de la bugetul de stat.

“Proiectele vizeaza activitati care determina efecte directe si/sau indirecte asupra conservarii speciilor si/sau habitatelor de importanta comunitara si/sau nationala prevazute in OUG 57/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv specii si habitate de importanta comunitara si nationala pentru care a fost declarata aria naturala protejata/situl Natura 2000”, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Padurilor.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri