Eco tradiții: cum să gătești în natură, cu ingrediente locale, pe o sobă construită ad-hoc

Au construit o sobă doar cu materialele găsite în parc, au gătit cu ingredientele aduse de participanți și au oferit de mâncare tuturor celor prezenți, fie ei vizitatori sau simpli vecini. În plus, au vorbit despre mâncare produsă local și au împărțit bunătăți de casă tuturor. Iată doar câteva dintre activitățile culinare care au avut loc în weekend, la festivalul Eco tradiții din Cluj.

 eco traditii

Aflat la prima ediție, festivalul Eco tradiții a reunit în Parcul Armătura din Cluj-Napoca oameni interesați de economie circulară, de economia cadoului, de ecologie, dar și curioși. În materialul anterior, am aflat cum participanții au făcut troc cu obiecte, s-au plimbat cu două cargo-biciclete, au cântat la instrumente din materiale reciclate și au avut posibilitatea de a-și repara gratuit electronicele stricate.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată preparatelor de casă și gătitului în natură, exclusiv cu produse locale.

Cum să gătești la o sobă improvizată, din ingrediente surpriză

Pentru sesiunea de gătit în natură, participanții au fost rugați să aducă câte un ingredient. Pe masa de lucru au apărut, pe rând, cartofi, ceapă, morcovi, gulii și țelină. Analizând „recolta”, participanții au decis să pregătească o ciorbă de legume.

eco traditii

Le-a venit în ajutor Tudor Petruțiu, de la Asociația Română de Permacultură. Împreună cu 2-3 voluntari, Tudor a construit o sobă doar din materialele găsite în parc.

eco traditii

Structura a ridicat-o din pietre luate din Someș; a solidificat-o și a acoperit găurile cu lut amestecat cu pământ și apă din râu, iar apoi au adunat crengi mici și uscate, cu care să poată întreține focul.

eco traditii

La început, soba a scos fum, căci lutul nu era uscat, a explicat Tudor. Însă asta nu i-a împiedicat pe bucătari să pregătească ceai și cafea și să fiarbă ciorba.

eco traditii

În paralel, Dan Fofiu Sânpetreanu, unul dintre organizatorii festivalului, s-a ocupat de coacerea unui sac de vinete. Alți participanți l-au ajutat să le curețe, iar Adela, soția sa, le-a tocat. Un voluntar a tăiat mărunt câteva cepe și astfel au pregătit toate ingredientele necesare pentru un bol generos de salată de vinete.

eco traditii

La masă au fost poftiți atât cei care au participat la acțiune și la festival, cât și locuitorii caselor învecinate. Pentru organizatori, a-i chema pe toți la masă nu este ceva nou. Dan și-a propus să deschidă în curând un restaurant bazat pe principiul economiei cadoului: vii, mănânci și lași în schimb ce vrei, dacă vrei și dacă poți. Nici Diana Călin, și ea printre organizatori, nu e străină de asemenea acțiuni.

eco traditii

Cum poți reduce risipa alimentară, ajutând săracii

Recent, Diana și colegele din asociația sa au decis să lupte împotriva risipei alimentare. Au început să redistribuie alimente în surplus unor familii defavorizate din Aiud, orașul lor natal.

Diana și alte 3 voluntare, au mers la piață și, au explicat producătorilor ce vor să facă, iar răspunsul nu s-a lăsat așteptat. Zece dintre cei abordați au donat morcovi, vinete, ardei, gogoșari, roșii, fasole, păstăi și pătrunjel. Legumele au ajuns la trei familii, cu 14 membri în total. Numărul beneficiarilor va crește odată cu proiectul, crede Diana.

Troc și daruri cu bunătăți de casă, la festivalul Eco tradiții

Pe cei grăbiți, care nu au putut participa la gătitul în natură, festivalul Eco tradiții i-a întâmpinat cu un stand cu „bunătăți de casă”. Cei suficient de matinali au găsit acolo compot de cireșe, dulceață, chutney și murături. Când am ajuns eu, pe masă mai erau un borcan de tocătură de legume, unul de condimente de casă, o sticlă de suc de tomate galbene, o sticlă mare de kombucha (o băutură răcoritoare asemănătoare cidrului, având la bază ceai fermentat) și câteva pungi cu busuioc, țelină și lămâiță.

eco traditii

Spre surprinderea unora dintre vizitatori, niciunul dintre preparate nu avea preț. Ele au fost oferite în dar sau în schimbul altor bunătăți de casă, tot pe principiile economiei cadoului.

eco traditii

 

Astfel de inițiative demonstrează că nu ai nevoie de cine știe ce resurse ca să duci o viață ceva mai sustenabilă și să arăți și altora că se poate. Câteva alimente și produse, o mână de oameni entuziasmați și disponibilitatea de a împărtăși cu alții bunuri și informații par de ajuns.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri