Pandemia a salvat din resursele Pământului: Earth Overshoot Day se mută cu 3 săptămâni mai târziu anul acesta

Earth Overshoot Day, care marchează ziua în care umanitatea a consumat toate resursele pe care ecosistemele le pot produce într-un va fi în acest an pe 22 august, cu trei săptămâni mai târziu față de anul trecut (29 iulie), potrivit Global Footprint Network, un institut internațional de cercetare cu sediul în California.

Data din acest an reflectă reducerea cu 9,3% a amprentei ecologice a umanității de la 1 ianuarie până la Earth Overshoot Day, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o consecință directă a blocajelor induse de coronavirus în întreaga lume. Scăderile recoltării lemnului și a emisiilor de CO2 sunt principalii factori care determină schimbarea istorică a creșterii pe termen lung a amprentei ecologice a umanității.

Cu toate acestea, aceste calcule prezintă incertitudini considerabile.

„Arată că sunt posibile schimbări majore și rapide. Dar această reducere a amprentei noastre ecologice este impusă și nedorită și, întrucât nu vine cu o schimbare sistemică a modelelor noastre de producție și consum, nu va dura”, a declarat Mathis Wackernagel, președintele Global Footprint Network.

În ultimii 20 de ani, această zi s-a petrecut tot mai devreme, recordul fiind anul trecut, pe 29 iulie. Mai exact, umanitatea folosea anul trecut natura de 1,75 ori mai rapid decât ecosistemele planetei noastre se pot regenera, echivalentul exploatării a 1,75 de planete.

Potrivit sursei citate, contracția bruscă a amprentei ecologică de la an la an este departe de schimbarea necesară pentru a obține atât echilibrul ecologic, cât și bunăstarea oamenilor, două componente inextricabile ale durabilității.

„Umanitatea a fost unită de această experiență comună a pandemiei și a arătat cât de interconectate sunt viețile noastre. În același timp, nu putem ignora profunda inegalitate a experiențelor noastre, nici tensiunile sociale, economice și politice care au fost exacerbate de aceast dezastru global”, a declarat CEO-ul Global Footprint Network, Laurel Hanscom. „Regenerarea centrală a eforturilor noastre de reconstruire și recuperare are potențialul de a aborda dezechilibrele atât în ​​societatea umană, cât și în relația noastră cu Pământul”.

Conform calculelor institutului, anul acesta va fi nevoie de echivalentul exploatării a 1,6 planete pentru a satisface nevoile umanității, indiferent dacă este vorba de băut, mâncat, încălzit sau transport. În prezent, umanitatea folosește cu 60% mai mult decât poate fi reînnoit – ca și când am trăi pe 1,6 planete.

Noul raport de cercetare detaliază impactul pandemiei asupra amprentei de carbon (în scădere cu 14,5%), inclusiv presupunerea că activitățile economice se vor relua lent. Recunoaște, de asemenea, că cererea de cherestea este în scădere din cauza scăderii economice, în timp ce presiunile din migrația urban-rurală au crescut presiunile asupra pădurilor, ducând la o scădere generală a produselor forestiere cu 8,4%.

Mai mult ca niciodată, Earth Overshoot Day oferă o oportunitate fără precedent de a reflecta asupra viitorului pe care ni-l dorim. Eforturile de a răspunde la pandemie au demonstrat că este posibilă schimbarea tendințelor de consum de resurse ecologice într-un interval de timp scurt.

Potrivit institului, sunt câteva lecții puternice care pot fi învățate din experiența colectivă a pandemiei:

  • Guvernele sunt capabile să acționeze rapid atunci când pun viețile oamenilor deasupra tuturor celorlalte;
  • Umanitatea este mai puternică atunci când oamenii acționează împreună:
    1. Companiile – inclusiv partenerul Schneider Electric – și cetățenii deopotrivă pot colabora eficient în urmărirea unui obiectiv comun atunci când oamenii recunosc că propria lor viață, precum și cea a persoanelor pe care le iubesc, pot fi în pericol.
    2. Acțiunile necesare pentru a se proteja pe sine, gospodăria și comunitatea cuiva îi protejează și pe ceilalți; deciziile cuiva afectează pe toată lumea.

 

spot_img

Ultimele știri