Consumul și producția de alimente organice a crescut în mod constant în ultimele decade, dar cu toate acestea statisticile indică, în continuare, o cotă de piață extrem de scăzută pentru aceste mărfuri. Directorul executiv al Federației Internaționale a Mișcării Organice în Agricultură (IFOAM), Markus Arbenz, susține, într-un articol publicat în studiul “Lumea agriculturii ecologice – statistici și previziuni 2014”, că îndeplinirea ambițiilor producătorilor din acest sector de a avea o contribuție relevantă la provocările globale de mediu și sociale, precum și schimbarea paradigmei de față de industrializare a agriculturii, necesită o nouă strategie: Organic 3.0.
Bazele agriculturii organice – Organic 1.0 – au fost puse de indivizi cu pregătiri profesionale dintre cele mai diverse, pentru ca, după ani de dezvoltare, să se transforme în sectorul pe care îl știm astăzi – Organic 2.0 – caracterizat de implementarea unor decizii practice, stabilirea unor planuri de marketing și dezvoltarea unor standarde de calitate și etichetare. Astăzi, agricultura ecologică certificată este practicată în 164 de țări”, spune Arbenz.
Acesta mai susține faptul că agricultura ecologică are un mare potențial de dezvoltare ca principala cale către agricultura sustenabilă. Însă, ca toate acestea să se întâmple, trebuie mers mai departe către nivelul Organic 3.0, care să-și găsească susținerea în acțiunile societății civile, politice și economice.
Producătorii, comercianții și procesatorii trebuie să se unească și, împreună, să dezvolte un model de success pentru agricultura organică a viitorului. Organic 3.0 înseamnă agricultură sustenabilă, care să permită dezvoltarea modelului, fără a afecta calitatea produselor și, în același timp, să crească credibilitatea organicului în rândul consumatorilor”, a explicat Arbenz.
Problema resurselor
Potrivit acestuia, modul în care oamenii se pot hrăni cu resurse limitate a fost deja demonstrat în stadiul Organic 1.0 și Organic 2.0.
Noile provocări necesită un nou impuls, iar noi, ca părți interesate trebuie să ne punem câteva întrebări fundamentale cu privire la utilizarea eficientă a resurselor și a obiceiurilor alimentare. Suntem deosebit de preocupați de accesul familiilor de fermieri la terenuri, apă, semințe, cunoștințe, capital și venituri. Aceste premise sunt la fel de importante pentru bunăstarea fermierilor în același mod în care ei sunt importanți pentru asigurarea lanțului de aprovizionare și reducerea riscurilor”, explică Markus Arbenz.
Acesta a adăugat că IFOAM susține durabilitatea sistemului de ferme familiale și-și propune să abordeze provocările globale cele mai presante ale timpului nostru: sărăcie, foame, pierderea biodiversității și schimbările climatice.
Obiectivul de a avea un sistem de agricultură sustenabil și produse alimentare durabile este încă îndepărtată. Un pas important în evoluție se află în fața noastră, dacă vrem să avem un impact mai mare. Acesta este motivul pentru care susținem în mod activ agricultura ecologică, ca o soluție la nivel global. Suntem în căutarea de idei noi și alianțe cu cei care au preocupări similare”, a punctat Arbenz.
Transparență și comunicare
Vrem să dezvoltăm agricultura organică în continuare în cadrul societății civile și să reexplicăm termenul oamenilor. Noile medii de informare, noua generație de cosumatori, interesele și tendințele sociale sunt cele care susțin această piață. În viitor, ne așteptăm la apariția unei multitudini de micropiețe, datorită, în principal, mediilor de comunicare, care vor facilita contactul direct dintre producători și consumatori Transparența nu va fi doar o chestiune de certificare, ci un schimb de informații directe”, a mai spus reprezentantul IFOAM.
Momente-cheie pentru Organic 3.0 în 2014
Agricultura organică rămâne o activitate de nișă practicată pe mai puțin de 1% din suprafața agricolă totală a lumii. Cu toate acestea, sunt câteva succese notabile ca, de exemplu, faptul că 20% din terenul agricol din Austria este unul organic sau faptul că pâinea și ouăle organice din Elveția au o cotă de piață de 20%. De asemenea, în unele țări, mai mult de 80% din hrana destinată bebelușilor este realizată din produse organice.
Exemplele furnizate, provenite din implementarea la scară mondială a principiului Organic 2.0, ne demonstrează faptul că încă nu am atins limitele. Creșterea viitoare este necesară pentru a atinge obiectivele agriculturii organice ca o alternativă viabilă la provocările sociale și de mediu. Dezvoltarea unor think tank-uri pentru Organic 3.0 poate avea loc oricând și oriunde, pe baza unor angajamente personale, instituționale și motivaționale venite din partea stakeholderilor”, a concluzionat Markus Arbenz.