Autoritățile din Rusia continuă lupta pentru a stinge focurile care au făcut ravagii în Siberia de aproape două luni, potrivit Euronews.
Cifrele lansate de Agenția Federală Forestieră din Rusia au arătat că eforturile armatei au redus suprafața care conține „focuri active” la 2,5 milioane de hectare.
Totuși, acest lucru a contrazis estimările de la organizația ecologică Greenpeace Rusia, care a spus că această suprafață a cuprins 4,3 milioane de hectare – o creștere semnificativă față de cele 3 milioane de hectare pe care le-a raportat săptămâna trecută.
Expertul în imagini prin satelit, Annamaria Luongo, a creat o animație care arată o intersecție de 2.000 km a Republicii Sakha, plină de incendii, pe care Serviciul de gestionare a dezastrelor din rețeaua europeană Copernicus a transferat-o către Euronews.
Videoclipul este format din 41 de imagini realizate pe 5 august în zona de 2.000 de km, pe care Luongo a suprapus-o apoi pe Google Earth pentru a crea o animație.
Sistemul MODIS Earthview de la NASA, care evidențiază focurile active cu puncte roșii, a arătat și regiunea de est sub nori de fum din zeci de incendii.
Greenpeace Rusia a estimat că focurile sălbatice emit la fel de dioxid de carbon ca 36 de milioane de mașini într-un an.
În timp ce Serviciul de supraveghere a atmosferei Copernicus ECMWF a estimat în urmă cu o săptămână că incendiile în întreaga zonă arctică, inclusiv cele din Alaska, Canada și Groenlanda, au emis tot atâta CO2 în iulie ca întreaga Columbia într-un an.
Previziunile emisiilor de CO2 ale Windy.com au arătat concentrații foarte mari de CO2 în anumite părți din Krasnoyarsk, Sakha-Yakutia și Irkutsk, unde există focuri sălbatice.
Unele dintre incendiile din regiunea Irkutsk au fost cauzate de exploatarea ilegală, potrivit procurorului general.
Incendiile de vară din Siberia fac parte dintr-un ciclu natural, însă amploarea, intensitatea și durata incendiilor din acest an sunt fără precedent, potrivit specialiștilor. Greenpeace a criticat autoritățile că au așteptat prea mult timp pentru a face față incendiilor.
Mai la vest, Lacul Baikal este înconjurat de incendii, pe care expertul în imagini prin satelit Pierre Markuse le-a arătat folosind fotografii de la sateliții NASA.
Președintele rus Vladimir Putin a atribuit schimbărilor climatice situația din apropierea lacului Baikal, agravată de o serie de inundații din zonă.
Luna trecută, Putin a menționat-o drept „dovadă” a provocărilor prezentate de schimbările climatice, adăugând că temperaturile Rusiei cresc de 2,5 ori mai repede decât restul planetei.
Consensul în comunitatea științifică este că încălzirea globală afectează zona Arctică de două ori mai mult decât în alte regiuni, iar în această vară există exemple în acest sens, din Alaska până în Groenlanda.