După cât timp mai poți consuma alimente expirate?

În multe cazuri, un produs expirat nu înseamnă obligatoriu un produs stricat, ci doar faptul că producătorul nu mai poate garanta după respectiva dată că produsului nu i-a scăzut calitatea. Și totuși, după cât timp mai poți consuma alimente expirate?

După cât timp mai poți consuma alimente expirate?

Toate alimentele de mai jos se pot consuma după perioada de valabilitate dacă încă de la data producției au fost corect păstrate și au ambalajul intact.

Cât timp mai poți consuma în siguranță alimente expirate?

Ani

Gem – 6 luni – 1 an

Bere – 6 luni – 2 ani

Paste făinoase uscate – 1 an

Murături – 1 an

Măsline sau capere în saramură – 1 an

Muștar (păstrat la frigider și cu capacul pus) – 2 ani

Condimente – 2 – 3 ani

Green Report Shop Produse alimentare eco

Luni

Margarină – 1 – 2 luni

Nutella – 1 – 2 luni

Cafea măcinată – 3 – 5 luni

Ceai vrac sau pliculețe – 6 luni

Cafea boabe – 6 luni

Măsline (fără saramură) – 2 – 4 luni

Unt de arahide – 3 luni

Maioneză  – 3 luni

Ulei de măsline (păstrat în loc răcoros și întunecat) – 18 – 24 de luni

Ketchup – 6 luni

Făină – 6 – 8 luni

Fructe uscate – 3 – 6 luni (în dulap), 6 – 12 luni (în frigider)

 

Săptămâni

Cremă de brânză – 1 – 2 săptămâni

Unt – 2 – 3 săptămâni

Ouă (păstrate într-o zonă rece a frigiderului, nu pe ușă) – 3 și 5 săptămâni

Smântână (recipient etanș, în frigider) – două săptămâni

Brânză topită, cremă de brânză – 1 – 2 săptămâni

Pâine (păstrată în frigider) – 2 săptămâni

Zile

Pizza – 3 – 5 zile

Hummus – 4 – 6 zile

Lapte – 5 – 7 zile

Ciuperci – 7 – 10 zile

Frișcă – 7 – 10 zile

Bacon – 7 zile

Lapte de soia – 7 – 10 zile

Iaurt – 7 – 10 zile

Lapte pasteurizat – 7 zile

Somon – 1 – 2 zile

Tofu (ambalaj deschis) – 3 – 5 zile

Există și produse care au termen de valabilitate afișat, deși ele rezistă permanent dacă sunt ținute în frigider: mierea, siropul de arțar și oțetul.

Pentru alimente expirate care nu apar în lista noastră, verifică informațiile de pe site-ul eatbydate.com.

Cum îți dai seama dacă ai păstrat alimentele în condiții de siguranță și încă mai sunt bune de consumat? Elena Dinu, expert în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și reprezentantă a României la Comisia Europeană pe probleme de risipă alimentară, atrage atenția că cea mai simplă analiză pe care oricine o poate realiza pentru a testa siguranța produselor alimentare este cea „organoleptică”, adică a gustului, a mirosului și a aspectului.

spot_img

Ultimele știri