Dunarea va atinge sambata nivelul maxim la Galati

Nivelul maxim al Dunarii va fi atins la Galati sambata, respectiv 677 de centimetri, in crestere cu opt centimetri fata de joi si cu 15 centimetri peste cota istorica din 2006, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR).

Dunarea are, joi, la intrarea in tara, un debit de 10.500 mc/s, fiind in scadere, comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunare in ultima perioada), dar peste media multianuala a lunii iulie (5.350 mc/s).

Viitura de pe Siret a fost atenuata prin salba de lacuri, detinute de SC Hidroelectrica SA, debitul evacuat din acumularea Movileni fiind redus in acest moment la 1.050 mc/s. Atenuarea viiturii de pe Siret este resimtita la Sendreni, unde nivelul Siretului a scazut in ultimele 24 de ore cu 30 de centimetri, fiind la un nivel de 614 centimetri, cu 15 centimetri peste cota de inundatie. De asemenea, Siretul, la Lungoci, a inregistrat in ultimele 24 de ore o scadere semnificativa, cu un nivel de 442 de centimetri, adica sub cota de atentie.

Unda de viitura se propaga pe sectorul Calarasi-Tulcea, unde nivelele Dunarii sunt intr-o usoara crestere. In ultimele 24 de ore, Dunarea, la Braila, a inregistrat o scadere cu patru centimetri (un nivel de 705 centimetri (+45 centimetri peste cota de pericol), iar la Galati o scadere cu trei centimetri (scadere datorata reducerii debitelor de pe Siret), cu un nivel de 669 de centrimetri (28 centimetri sub cota de pericol), la Fetesti, Dunarea are un nivel de 755 de centimetri, fiind in scadere cu un centimetru, cu 45 peste cota de pericol.

Dunarea depaseste, joi, cotele istorice din anul 2006 in trei sectiuni: Braila cu 16 centimetri, Galati cu 16 centimetri si Fetesti cu 35 de centimetri.
Conform prognozelor INHGA, Dunarea va atinge nivelul maxim la Galati, sambata, unde, tinand cont de scaderea debitului raului Siret, va atinge un nivel maxim de 677 de centimetri (in crestere cu opt centimetri fata de cel de joi), fiind cu 15 centimetri peste cota istorica inregistrata in anul 2006.
Ca urmare a precipitatiilor cazute in zona Moldovei, debitele si nivelurile pe raurile Siret, Suceava si Bistrita au inregistrat o usoara crestere.

De asemenea, pe raul Prut vor fi depasite cotele de pericol (echivalent cu faza III zona indiguita) la statiile Stanca Aval (cu 8 centimetri), judetul Botosani, Ungheni (cu 12 centimetri), Prisacani (cu 72 de centimetri), judetul Iasi, Falciu (cu 30 de centimetri), judetul Vaslui, Sivita (cu 5 centimetri), judetul Galati.

Ca urmare a prognozelor INHGA, specialistii Apelor Romane au redus debitul evacuat din acumularea Stanca-Costesti la 700 mc/s. Pana acum, in acumularea Stanca-Costesti, au fost atenuate 460.000.000 mc de apa, reprezentand atenuarea a trei viituri cu debite maxime de 1.750 mc/s, 2.020 mc/s si 2.170 mc/s, in conditiile in care debitele maxime evacuate din acumulare au fost de 850 mc/s.

Ca urmare a precipitatiilor prognozate, se asteapta in continuare cresteri importante de niveluri si debite pe raul Prut.

Presiunea apei asupra digurilor se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute. De aceea, ANAR reia recomandarile catre populatie sa se conformeze intrutotul indicatiilor reprezentantilor ISU, Jandarmeriei si Armatei, intrucat viata oamenilor trebuie cu prioritate sa fie protejata.

Toate zonele avertizate trebuie sa fie in continuare in stare de alerta maxima si vigilenta. De asemenea, specialistii Apelor Romane fac un apel catre autoritatile locale si echipele de voluntari sa acorde sprijin in continuare in operatiunile de suprainaltare a digurilor.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea Crangan, pentru sectiunea Galati, potrivit ultimei prognoze, Dunarea va atinge in 10 iulie maximul de 677 de centimetri, cu un debit de 16.074 mc/s. Astfel, ultima prognoza arata si mai putin decat se astepta, in ultimele zile, sa se atinga sambata la Galati, si anume 682 de centimetri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri