Dunărea, peste cotele de inundație, cu un debit de 12.100mc/s

Astăzi, fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, un debit de 12.100 mc/s. La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundație (CI), la cinci stații hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm). Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare, iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

Încă de săptămâna trecută, de la emiterea primei avertizări emise de INHGA, echipele Apelor Române, prin subunitățile sale, au început supravegherea digurilor. Conducerea ANAR, prin directorul său general, dr.ing. Vasile PINTILIE, a dispus trimiterea în teren a peste 1500 de oameni, 150 de utilaje terasiere, 30 de mașini de teren pentru intervenție, 800.000 de saci (existând posibilitatea de suplimentare pânâ la 1,5 mil. de saci), 30.000 mp de folie și geotextil (existând, de asemenea, posibilitatea de a fi suplimentați). Aceste efective sunt pregătite pentru intervenții operative, materiale și personalul urmând să fie suplimentate, în funcție de evoluția situației”, potrivit ANAR.

În județul Ialomița, pe malul drept al brațului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele Administrației Naționale ”Apele Române”, prin subunitățile sale, continuă consolidarea digului în regim de urgență pentru stoparea eroziunii active, prin efectuarea de lucrări de protecție a malurilor cu material geotextil lestat cu saci cu pământ și fascine. Totodată, echipele Apelor Române consolidează linia de apărare pe o lungime de 160 metri. Lucrările de protecție și consolidare sunt efectuate din surse proprii ale ANAR.

Conform prognozei INHGA, în perioada imediat următoare (în intervalul de prognoză 19-25 mai a.c.), debitul Dunării la intrarea in țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere și poate ajunge la valoarea de 13500 mc/s, fiind aproape dublu față de media multianuală a lunii mai (7250 mc/s).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri