Dunarea a devenit mai curata

Apele fluviul Dunarea si ale afluentilor acestuia au devenit mai curate, se arata in raportul privind rezultatele celei de-a 2-a Expeditii comune de supraveghere a Dunarii, prezentat de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).

Cu sprijinul ICPDR, statele dunarene coopereaza activ pentru a reduce poluarea. Spre deosebire de rezultatele obtinute in urma primei expeditii desfasurata in anul 2001, calitatea apelor s-a imbunatatit, dar mai este mult de lucru in aceasta privinta, mentioneaza raportul.

Rezultatele expeditiei comune arata ca, pe anumite sectoare, oamenii pot inota linistiti in apele fluviului Dunarea si ale afluentilor. In plus, pot consuma peste fara riscuri in ceea ce priveste sanatatea, dar, in unele zone, sunt necesare, in continuare, investigatii asupra concentratiilor de mercur.

In apele Dunarii traiesc, de asemenea, populatii naturale de plante si animale. Au fost identificate zone intinse, care au ramas intr-o stare naturala buna. De asemenea, s-au constatat efecte pozitive ale masurilor care au fost luate pentru restaurarea zonelor naturale afectate, cum ar fi zonele inundabile din Delta Dunarii. Raportul atrage atentia asupra faptului ca aceste eforturi trebuie sa continue, pentru imbunatatirea starii ecologice a fluviului.

Pe alta parte, insa, raportul confirma faptul ca este necesara in continuare reducerea nutrientilor si poluantilor de natura organica. Dunarea continua sa prezinte semne de degradare in aval de marile orase si de-a lungul unor afluenti importanti, din cauza tratarii precare a apelor uzate municipale. Studiul evidentiaza faptul ca eforturile pentru realizarea statiilor de tratare a apelor uzate in bazinul Dunarii, in special in orase precum Budapesta, Belgrad si Bucuresti, trebuie accelerate.

In plus, documentul arata si viitoare domenii de cercetare, catre care specialistii trebuie sa-si indrepte atentia: nivelul mercurului, in special din pesti, precum si sursele de poluare a unor afluenti ai Dunarii.

Cea de a 2-a Expeditie comuna de supraveghere a Dunarii „Joint Danube Survey – JDS-2” 2007 s-a desfasurat timp de 46 de zile, de la data de 14 august 2007, cand a avut loc startul oficial de la Regensburg – Germania, pana la data de 27 septembrie 2007, cand s-a incheiat oficial la Tulcea.

spot_img

Ultimele știri