„Duhul Aurului” din Roșia Montană ajunge în foaierul Senatului

Expoziţia de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului”, ce cuprinde peste 50 de imagini în rame, respectiv pe şevalet, prezentată publicului în premieră în urmă cu un an şi jumătate de către Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, a fost vernisată, luni, în foaierul sălii de plen a Senatului.

Lucrările sunt semnate de Vasile Dorolţi, Silviu Gheţie şi Gicu Şerban. Alături de ei participă Oleg Tishkovets (Ucraina), un foarte fin cunoscător al spaţiului autohton. Portofoliile lor documentează exclusiv viaţa de zi cu zi din zona de suprafaţă a Roşiei Montane: peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini.

Pentru o imagine completă a locului, expoziţia include imagini şi din legendarele galerii subterane din Roșia Montană. Ele sunt realizate de către Ivan Rous, fotograf, speolog, autor de hărţi şi cercetător la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), care cercetează adâncimile de la Roşia Montană de mai bine de 15 ani. Cele peste 50 de imagini vin expuse în rame de 100 x 70, respectiv 70 x 50cm, pe şevalet.

Potrivit lui Florin Şipoş, curatorul expoziţiei, lucrările expuse sunt o pledoarie şi o invitaţie în acelaşi timp pentru un profesionalism cât se poate de creativ în care percepţia asupra Roşiei Montane „să îngăduie o schimbare de paradigmă: să ne vindece de cupiditate şi să strămute interesul asupra zonei şi în plan artistic„.

Expoziţia este o imersie în viaţa comunităţii milenare din Roşia Montană, fără clişee şi fără intelectualisme. Un tablou fără sclipici al unui spaţiu antropic de referinţă. Majoritatea formulelor de expresie se situează în zona fotografiei documentare de excelentă calitate, cu o uşoară virare către simbol şi alegorie în cazul unora dintre ei, rezultatul unor abordări experimentale subiective. Putem însă vorbi fără echivoc despre un lexic al imaginii uşor identificabil pentru privitor, nimic criptat, în care compoziţia, cromatica, mesajul vizual, impactul scenelor se percep lejer”, a afirmat Şipoş.

Organizatorul principal al expoziţiei este Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Senatul României, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) şi mondorama.ro.

Lucrările de la Senat rămân expuse până în 19 martie.

Citește și: Roşia Montană a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri