Drepturile omului, periclitate de schimbarile climatice

Schimbarile climatice ar putea eroda drepturile oamenilor care traiesc in statele din insule, zone costiere si parti ale lumii supuse secetelor si inundatiilor, a aratat Consiliul pentru Drepturile Omului al Natiunilor Unite, informeaza Reuters.

Forumul pentru Drepturile Omului, format din 47 membrii, a sustinut o rezolutie care avertizeaza ca incalzirea globala ameninta vietile si bunastarea multor popoare vulnerabile.

Propunerea tarilor ca Maldive, Comoros, Tuvalu, Micronesia si altele, cere un „studiu analitic si detaliat al relatiei dintre schimbarile climatice si drepturile omului”, care sa fie dezvoltat de catre Biroul Comisiei pentru Drepturile Omului a Natiunilor Unite, condus de Louise Arbour.

„Pana in prezent, discursul global despre schimbarile climatice a avut tendinta sa se concentreze pe impactele naturale si fizice ale schimbarilor climatice”, a declarat Abdul Ghafoor Mohamed, ambasadorul Maldivelor la Natiunilor Unite, in Geneva.

„Impactul imediat sau pe termen lung al fenomenului asupra fiintelor omenesti din toata lumea a fost neglijat. Este timpul sa redresam aceasta balanta prin promovarea fetei umane a schimbarilor climatice”, a adaugat Mohamed.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a facut din lupta cu incalzirea globala una dintre prioritatile sale de top si a incurajat toate agentiile ONU sa o incorporeze in munca lor.

Expertii spun ca incalzirea globala ar putea sa ridice nivelurile apelor si sa intensifice furtunile, secetele si inundatiile, fenomene care ar restrictiona accesul la locuinte, alimente si apa potabila pentru milioane de oameni.

Consiliul pentru Drepturile Omului a fost de acord sa numeasca un expert independent care sa cerceteze tarile in care drepturile omului sunt strans legate de accesul la apa potabila si sistemul sanitar.

Sub rezolutia introdusa de Germania si Spania, acel expert va clarifica ce se poate face pentru stoparea discriminarilor legate de aprovizionarea cu apa.

„Aceasta problema este foarte importanta pentru un numar destul de mare de oameni”, a declarat Doru Romulus Costea, ambasadorul Romaniei si presedintele consiliului ONU.

Rusia si-a exprimat temeri ca cercetarea problemelor apei si salubrizarii de catre consiliu ar putea provoca complicatii in munca acestuia, iar diplomatul canadian Sarah Geh a spus ca stabilirea problemelor nu creaza un drept la apa.

Tarile membre ONU au stabilit o tinta de injumatatire a proportiei oamenilor care nu au acces la apa potabila si servicii sanitare de baza, cum sunt toaletele, pana in 2015.

spot_img

Ultimele știri