„Dreptul la reparație”: producătorii de electrocasnice, obligați de UE să crească durata de viață a aparatelor

Uniunea Europeană a aprobat la 1 octombrie „dreptul la reparație” prin care asigură noi standarde menite să reducă amprenta de carbon şi să scadă factura la energie electrică a consumatorilor europeni.

Începând cu anul 2021, producătorii de pe electrocasnice care vor să-şi vândă produsele în Uniunea Europeană, vor trebui să facă aparatele de uz casnic mai ușor de reparat şi cu un ciclu de viaţă mai lung.

De asemenea, vor trebui să furnizeze piese de schimb pentru o perioadă de până la zece ani. Regulile se aplică pentru televizoare, sisteme de iluminat, mașini de spălat, mașini de spălat vase și frigidere.

„Împreună cu etichetele energetice mai inteligente, măsurile noastre ecologice pot economisi mulți bani consumatorilor europeni, și pot ajuta UE să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, eco-design-ul este un element cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice și o contribuție directă la îndeplinirea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris. Pe măsură ce ne îndreptăm către obiectivul nostru pe termen lung al unei UE pe deplin decarbonizate până în 2050, strategia noastră de eficiență energetică și ecologie va deveni tot mai importantă”, a declarat Comisarul european pentru acțiuni climatice și energie, Miguel Arias Cañete.

În conformitate cu noile standarde ale Comisiei Europene, producătorii vor trebui să pună la dispoziția reparatorilor profesionişti piese de schimb cum ar fi garnituri de uși și termostate. Aceste piese vor trebui să poată fi manevrate cu instrumente disponibile în mod obișnuit și fără a deteriora produsul.

„Cu astfel de inițiative concrete, Europa în ansamblu îmbrățițează economia circulară în beneficiul cetățenilor, al mediului și al întreprinderilor europene”, spune vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen.

Dar există voci care spun că noua măsură nu este suficientă, deoarece numai profesioniștii – nu consumatorii – vor putea efectua reparațiile.

Legislația a fost schimbată în urma reclamațiilor din partea consumatorilor din Europa și America de Nord, înfuriați de aparatele care se strică atunci când ies din garanție.

Proprietarii aparatelor nu sunt capabili să repare singuri mașinile – sau să găsească pe altcineva să o facă la un preț decent – așa că sunt nevoiți să cumpere un înlocuitor.

Aceast lucru creează încălzirea globală a deșeurilor și a combustibililor prin gazele cu efect de seră create în procesul de fabricație pentru aparatele noi.

Se estimează că noile standarde vor asigura că aparatele au o durată de viață mai lungă. Noile reguli includ, de asemenea, dispoziții pentru eficientizarea consumului de energie.

De exemplu, evaluările pentru eficiența energetică a aparatelor vor fi creşte. Reglementările actuale sunt considerate depășite, peste 55% din mașinile de spălat vândute în UE au clasat A +++ pe etichetă.

Această măsură ar putea economisi direct 20 de miliarde de euro pe facturile de energie pe an, în Europa, începând cu 2030, echivalentul a 5% din consumul de energie electrică al UE, potrivit Comisiei Europene.

Actul normativ aprobat de Comisia Europeană va fi publicat în Monitorul Oficial al UE în săptămânile următoare şi, după aceea, va intra în vigoare în termen de 20 de zile. 

Libby Peake, de la alianța Green UK, a declarat pentru BBC News: „Aceste noi standarde reprezintă un pas masiv în direcția bună și ar putea duce la economii de aproape 50 de milioane de tone de emisii de CO2.”



spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri