Drapelul generator de energie

Intr-un interviu acordat "Green Report", un student roman la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, Mihai Duduta, explica cum a reusit sa scoata energie electrica dintr-un steag. Cat de viabila este aceasta idee si ce implica ea a aflat Ecaterina Procopov.

Participi alaturi de echipa ta la un concurs de inventii, unde ati castigat deja primele doua etape. Cum v-a venit ideea sa scoateti energie din steaguri?

Ne-am gandit, in pri mul rand, la ceva placut din punct de ve dere estetic. Pe de alta parte, n-am vrut neaparat sa captam energia vantului, ci sa captam energia irosita de masini mis cand aerul din jurul lor. Rezistenta aerului la trecerea unei masini creste la puterea a doua comparat cu viteza masinii. Cu cat ea merge mai
repede, cu atat aerul se opune mai tare, si masina consuma mai multa benzina. Noi vrem sa economisim energie si nu poti pune turbine langa autostrazi, nu neparat pentru ca sunt urate, ci pentru ca aerul nu este constant. Aveam nevoie de ceva caruia sa-i dai un impuls si sa os cileze, dupa care sa-i preiei energia. Iar solutia la toate aceste probleme a fost un steag.

Daca se dovedeste a fi o idee viabila, unde ar fi cel mai bine sa o vinzi?

Ar fi foarte interesant sa-mi vand ideea in SUA, unde majoritatea traficului se face pe autostrazi. Simultan, poti pune steaguri si pe marginea unui pod, pentru ca si acolo ai energie similara, pentru ca diferenta de presiune dintre apa si sosea genereaza o sursa constanta de vant. Daca reusesti sa scoti de la un steag un watt, ca baza, el iti ocupa 20 de centimetri, asa ca se pot pune doua steaguri intr-un metru, deci intr-un kilome tru ai avea 2.000 de wati, ceea ce e foarte bine.

Ar putea avea un astfel de proiect aplicabilitate in tara noastra?

Romania incepe sa-si dezvolte, incet, ce-i drept, reteaua de drumuri si autostrazi, asa ca ar fi ideal sa implementeze acest proiect, care ar face ca toate lucrurile de pe autostrada, telefoanele de urgenta, benzinariile etc., sa devina independente din punct de vedere energetic. Oricum, personal, nu cred ca se va descoperi vreo sursa de energie care sa inlocuiasca total petrolul.

Ai de gand sa mai cercetezi domeniul energiilor alternative?

Da. Simt in sfarsit ca ma ocup de protectia mediului. Cred ca marea provocare a generatiei noastre este sa scapam de dependenta de petrol si sa gasim niste surse de energie care sa nu creeze asemenea probleme politice cum creeaza petrolul acum. Deja avem planuit ce vom face la urmatorul concurs, avem ideea si cred ca va fi mai buna, mai interesanta si mult mai practica.

In ce masura se cerceteaza domeniul energiilor curate in SUA?

Americanii sunt foarte deschisi catre cercetare, dar destul de reticenti la implementarea proiectelor de energii alternative. Cred ca din cauza ca ei considera ca au inca destul petrol, carbuni si gaze naturale astfel incat sa-si permita sa metina economia in stadiul actual.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri