Doua treimi din ursii polari vor disparea pana in 2050

Doua treimi dintre ursii polari vor disparea pana in 2050, informeaza Reuters, citat de Planet Ark. Raportul intocmit de Geological Survey din Statele Unite preconizeaza un procent mai sumbru in cazul accelerarii topirii calotei glaciare si ridica problema ursilor polari ca specie pe cale de disparitie. Steve Amstrup, seful echipei de cercetare, a declarat ca exista o legatura evidenta intre schimbarile din calota glaciara si viitorul ursilor polari.

Potrivit US National Snow and Ice Data Center, anul acesta s-a inregistrat un record absolut al nivelului de topire. Astfel, pana in 2050, 16.000 de ursi polari vor disparea din zonele in care calota glaciara se topeste cu repeziciune, coastele nordice din Alaska si Rusia. Amstrup a adaugat ca pana in 2100 ursii vor trai doar in insulele cercului arctic canadian si in vestul Groenlandei.

Rezumatul raportului a concluzionat ca in relationare directa cu schimbarile climatice prognozate, doua treimi din populatia de ursi polari va disparea pana la jumatatea secolului XXI. Aceasta estimare este una conservativa tinand cont de subaprecierea problemelor legate de topirea calotei glaciare.

Ursii polari, specie pe cale de disparitie

In ianuarie, US Fish and Wildlife Service a propus includerea ursilor polari in categoria animalelor pe cale de disparitie, tinand cont de faptul ca topirea calotei glaciare ii va priva de principala lor prada, focile. Raportul intocmit de Geological Survey si facut public pe 14 septembrie, a fost trimis catre US Fish and Wildlife Service, iar o decizie privind statutul ursilor polari va fi luata in ianuarie.

Cercetatorii sustin ca in urma reducerii suprafetei glaciare, ursii polari vor fi nevoiti sa migreze pe suprafetele uscate, spatiu in care devin vanatori neexperimentati. Incapacitatea puilor de a supravietui si inrautatirea conditiilor de reproducere vor duce treptat la disparitia ursilor polari. Primii ursi polari au aparut in urma cu 40.000-50.000 de ani. Aceasta specie nu s-a confruntat niciodata cu o perioada atat de calda, ca cea prognozata de UN Intergovernmental Panel on Climate Change.

Potrivit rapoartelor acestei institutii, emisiile de gaze cu efect de sera reprezinta principala vina umana in procesul de incalzire globala. Incalzirea globala a fost una din principalele teme de discutie al forumurilor de Cooperare Economica Asia Pacific si va fi cea mai importanta tema de discutie al unei intalniri speciale ONU la sfarsitul lunii.

Foto: solcomhouse.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri