Ateliere Fără Frontiere donează calculatoare elevilor din Timiș rămași fără acces la educație

După închiderea școlilor, ca măsură de prevenire a răspândirii Covid19, cursurile s-au mutat online. Pentru că elevii care provin din familii fără posibilități materiale nu mai au acum acces la educație, Asociația Ateliere Fără Frontiere și Kaufland România donează 105 calculatoare recondiționate către elevi din șapte localități din județul Timiș.

Asociația Ateliere Fără Frontiere a lansat proiectul „Solidaritate pentru educație digitală” pentru a veni în sprijinul elevilor din medii defavorizate care, odată cu suspendarea cursurilor din cauza răspândirii noului coronavirus, nu-și pot continua parcursul educațional. În casele acestora nu există calculatoarele necesare accesării cursurilor și resurselor online pregătite de cadrele didactice.

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a identificat șapte unități școlare din județ care să preia calculatoarele donate de Ateliere Fără Frontiere, cu sprijinul financiar al Kaufland România, și să le ofere mai departe elevilor care au nevoie de acestea. După reluarea cursurilor, echipamentele IT vor fi folosite la dotarea laboratoarelor de informatică din aceste școli.

Cele 105 calculatoare ajung la începutul acestei săptămâni la Școlile Gimnaziale din Izvin, Uivar, Sînandrei, Teremia Mare, Foeni, Sacoșu Turcesc și la Școala Gimnazială nr. 27 din Timișoara, împreună cu toate perifericele necesare elevilor pentru participarea la cursurile online. Acestea au fost recondiționate, curățate și pregătite de o echipă formată din persoane vulnerabile, excluse și marginalizate angajate într-un parcurs de reintegrare socio-profesională în atelierul reconect al organizației neguvernamentale.

„Toți copiii au dreptul la educație, indiferent de mediul din care provin, iar noi, la Kaufland, ne implicăm constant în asigurarea de șanse egale și acces la resurse. De peste 3 ani, alături de Ateliere Fără Frontiere dotăm școlile din țară cu echipamente IT recondiționate, iar acum calculatoarele ajung în casele copiilor, pentru ca aceștia să-și poată continua studiile online, alături de colegi. Considerăm că acest proiect este un exemplu de colaborare dintre societatea civilă, autorități locale și mediul privat și lucrând împreună putem face o schimbare în bine”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager al Kaufland România.

La rândul său, Damien Thiery, Director General al Ateliere Fără Frontiere, spune că: „Educația online implică costuri pe care cele mai sărace familii din România nu și le pot permite, ceea ce înseamnă că acei copii care deja erau defavorizați, acum riscă să fie din nou excluși. Tocmai de aceea apreciem reacția rapidă a Kaufland România și a ISJ Timiș, care s-au mobilizat și au sprijinit acest proiect prin care ajutăm peste 100 de elevi să-și continue educația.”

Solidaritate pentru educație digitală este un proiect dintr-un lung șir de inițiative ale Ateliere Fără Frontiere dedicate reducerii decalajului informatic dintre zonele rurale și cele urbane, asociația donând până în prezent peste 16.000 de calculatoare recondiționate către școli, organizații non-profit și instituții publice sociale pentru implementarea de proiecte educaționale ai căror beneficiari sunt tineri și copii din comunități defavorizate.

La sfârșitul lunii martie, asociația făcea un apel public și urgent pentru donații către companiile care dețin laptopuri, unități centrale și monitoare destinate casării.

spot_img

Ultimele știri