Antropocenul se referă la perioada de timp de când oamenii au început să aibă un impact global măsurabil asupra ecosistemelor. Deși este clar că trăim în timpul acestei noi ere, oamenii de știință încă dezbat momentul de început al “Erei omului”, potrivit mnn.com.
Oare a început acum 10.000 de ani odată cu apariția agriculturii? Să fi fost revoluția industrială sau primele teste cu bomba atomică? Noi date vin să întărească teoria că dominația omului asupra planetei a început în 1610, odată cu instalarea albilor în America de Nord.
Potrivit concluziilor a doi cercetători britanici, Simon Lewis, University College din Londra, și geologul Mark Maslin, Universitatea Leeds, în 1610 au avut loc două evenimente cruciale care au definit de atunci evoluția ecosistemelor Terrei: apariția culturilor de plante importate din Lumea Nouă în Europa și o scădere masivă a cantității de CO2, așa cum reiese din studierea straturilor de gheață.
Conform teoriei, ambele evenimente sunt rezultatul direct al creșterii comerțului și al transportului de animale și plante dintre cele două continente. În cazul reducerii nivelului de CO2, Lewis și Maslin consideră că aceasta este rezultatul morții a milioane de americani indigeni provocate de colonizarea europeană. Se estimează că aproximativ 50 de milioane de americani nativi au murit în urma extinderii europene în Lumea Nouă, mai ales ca urmare a bolilor infecțioase, cum ar fi variola. Pe măsură ce numărul lor s-a diminuat, pierderea rezultată în agricultură a permis pădurilor să recucerească arealul de-a lungul Americii. Aceste păduri extinse au curățat atmosfera de dioxid de carbon.
“Antropocenul a început atunci când diferite specii de plante și animale au trecut oceanul care desparte cele două lumi”, a spus Simon Lewis. Acest lucru nu a avut doar un impact regional, ci unul planetar.
Citește și:
Oamenii distrug Terra într-un ritm nemaivăzut în ultimii 10.000 de ani
Reuters: 25% din terenul agricol al planetei este extrem de degradat
Urbanizarea suprafețelor de teren arabil amenință securitatea alimentară