Doi activiști de mediu sunt uciși săptămânal în lupta pentru salvarea pădurilor

Peste 900 de oameni care păzeau sau apărau pădurile au fost uciși în 35 de țări, în ultimii 11 ani. La nivel mondial, activiștii din domeniu sunt uciși cu o rata medie de doi pe săptămână, conform unor cifre oficiale, citate de Project Syndicate.

 

Killing of land rights and the environment actvists in Brazil : Maria do Espirito Santo da Silva

 

În luna decembrie 2014, Peru va găzdui o conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, precum și necesitatea de a proteja pădurea. Nu întâmplător a fost ales Peru să găzduiască această conferință. Aici, mai mult de jumătate din suprafața țării este acoperită cu păduri naturale, care în ultimii ani au fost defrișate într-un ritm accelerat, pentru a satisface cererea internațională de lemn și de produse conexe. Potrivit unui raport al grupului Global Witness, în doar 11 ani, în Peru au fost uciși 58 de pădurari și alți activiști.

În țările dezvoltate există o cerere crescândă privind această materie primă, iar lemnul unui singur cedru se vinde cu 9.000 dolari. Lemnul unui mahon poate aduce încasări care depășesc 11.000 dolari. Nu e de mirare că, pentru asemenea sume, populația săracă a mediilor rurale din țările producătoare recuge și la crimă.

Banca Mondială apreciază că 80% din comerțul cu lemn din Peru se face pe baze ilegale, fiind și mult mai rentabil decât orice altă activitate agricolă sau exploatare minieră. Pădurile acestei țări acoperă peste 60% din suprafața sa și sunt printre cele mai bine conservate din lume. Existența lor reduce efectul de seră al planetei noastre și asigură o parte din sursa de oxigen pe care o respirăm.

spot_img

Ultimele știri