Documentarul „Toxic Beauty”, despre cum ne îmbolnăvesc cosmeticele fără să știm

Un documentar abia apărut în Statele Unite atrage atenția asupra pericolelor pe care le ascund cosmeticele, ale căror reglementări n-au mai fost revizuite din anii 1930. În film apar doctori, cercetători, dar și supraviețuitori ai cancerelor date de cosmetice.

„Toxic Beauty”, documentar realizat de regizorul canadian Phyllis Ellis, arată o față urâtă a industriei de cosmetice. În cele 90 de minute ale filmului, doctori, cercetători, avocați, autorități și supraviețuitori ai diferitelor forme de cancer vorbesc despre cum sunt făcute cosmeticele, aproape fără nicio reglementare din partea Administrației Americane de Alimente și Medicamente (FDA).

Multe dintre ingredientele folosite sunt cunoscute ca fiind cancerigene sau ca perturbatori ai sistemului endocrin, cu impact de durată asupra sănătății și sistemului reproducător. Totuși, foarte rare sunt cazurile în care etichetele de pe produsele de frumusețe afișează vreun mesaj de avertizare.

„FDA funcționează foarte bine în cazul medicamentelor, a dispozitivelor medicale, poate mai puțin bine în cazul alimentelor, dar să protejeze oamenii de substanțele periculoase din cosmetice nu e nici măcar pe ultimul loc pentru ei”, spune în film David Michaels, profesor doctor la Școala de Sănătate Publică, din cadrul Universității George Washington și autor al cărții „Doubt is their product”.

Reglementările industriei de cosmetice nu au mai fost revizuite din anii 1930, iar filmul este plin de exemple cu produse despre care se știe încă din secolul trecut care au avut un efect dezastruos asupra sănătății. De exemplu, un tratament care ar trebui să facă genele groase și lucioase are printre efectele adverse și arsuri pe interiorul pleoapelor, care pot duce la orbire.

Filmul urmărește și poveștile mai multor femei care au fost diagnosticate cu cancer ovarian, în urma utilizării îndelungate de pudră pentru bebeluși, al cărei principal ingredient este talcul. În plus, o altă poveste care se desfășoară pe perioada documentarului este cea a studentei la medicină Mymy Nguyen, care face un experiment pentru a măsura nivelul de chimicale la care este supus corpul său când folosește produsele sale obișnuite pentru frumusețe, când renunță la ele și când le înlocuiește cu alternative mai curate.

„Rezultatul este șocant. Oamenii nu realizează ce impact imediat au chimicalele pe care și le aplică pe corp”, comentează jurnalista Katherine Martinko, jurnalistă la TreeHugger.

„Sub nicio formă «Toxic Beauty» nu e un film ușor de văzut. Este, în mod constant, inconfortabil, alarmant și supărător – și totuși, chiar așa trebuie să se simtă oamenii în legătură cu acest subiect. Nici măcar n-am terminat de văzut filmul până nu mi-am comandat un deodorant bun, natural, dar scump. Reticența mea de a cheltui bani a fost dintr-o dată lipsită de importanță în fața unui risc atât de imens pentru sănătate”, mai scrie jurnalista.

Citește și serialul Green Report „Frumusețe toxică”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri