Aproximativ 90% dintre romani nu cunosc programele de protectie a mediului dezvoltate la nivel national si nu participa activ in astfel de proiecte, asa cum arata un studiu realizat pentru Tuborg Romania, initiatorul proiectului Umbrela Verde.
Potrivit acestuia, dintre cei care cunosc astfel de programe, 40% pot numi cateva proiecte, restul cunoscand doar ONG-uri sau descriind actiuni punctuale.
In plus, un sfert dintre romani considera ca principala problema cu care se confrunta mediul inconjurator este poluarea, 15% – administrarea defectuoasa a deseurilor, iar 9% atrag atentia asupra taierii padurilor si invadarii spatiului verde.
Un imbold pentru implicarea in protectia mediului
“Statisticile obtinute in urma acestui studiu sunt un imbold pentru noi, determinandu-ne sa gasim modalitati si mai captivante cu care sa atragem oamenii sa se implice in protejarea mediului in care traiesc. Sustinuti de autoritati, sunt sigura ca vom reusi sa implicam si mai mult comunitatea locala in proiectele «verzi»”, a declarat Alina Bratu, coordonator al campaniei Capitala Verde a Romaniei
In topul notorietatii programelor de responsabilitate sociala, Capitala Verde a Romaniei ocupa locul 3, iar Umbrela Verde locul 5. Mai exact, 9% dintre romani cunosc competitia Capitala Verde a Romaniei, iar 7% au aflat despre initiativele marca Umbrela Verde.
Capitala Verde a Romaniei
Initiativa nationala “Capitala Verde a Romaniei” a luat nastere in 2010, avand drept scop constientizarea importantei implicarii comunitatii in proiectele de mediu alaturi de autoritatile locale.
Competitia face parte din programul de responsabilitate sociala Umbrela Verde, lansat de Tuborg in anul 2007 in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Brasov a fost Capitala Verde a Romaniei in anul 2010, iar Sinaia, Botosani si Oradea s-au dovedit a fi “cele mai verzi” orase in 2011.
Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007.