Numai 12 dintre cei 289 de candidati inscrisi pentru alegerile europarlamentare sunt preocupati de politica energetica europeana. Acesta este rezultatul unei cercetari realizate de Reteaua de Actiune pentru Clima Romania impreuna cu TERRA Mileniul III, Asociatia Prietenii Pamantului si Asociatia ALMA-RO asupra opiniilor candidatilor pentru Parlamentul European cu privire la politica energetica asa cum este ea definita de reglementarile europene in vigoare (Pachetul Energie si Clima) si de propunerile pentru modificarea acestora.
Cercetarea a fost realizata pe baza datelor colectate prin intermediul unui chestionar transmis spre completare tuturor celor 289 de candidati inscrisi pentru alegerile europarlamentare, fie direct, fie prin intermediul partidului pe care il reprezinta.
Au fost primite douasprezece chestionare completat iar o prima observatie este aceea ca numarul de raspunsuri primite reprezinta un procent foarte redus din totalul candidatilor inscrisi in acest alegeri, adica aproximativ 4%.
Eliminarea utilizarii combustibililor fosili din UE tinde sa fie o prioritate pentru respondenti pentru urmatorii 20-30 de ani. Raspunsurile sunt insa foarte diverse in ceea ce priveste energia nucleara daca analizam distributia votului pe partide. Cu toate acestea, 8 dintre raspunsuri exprima optiunea pentru continuarea sau cresterea folosirii acestui tip de energie. Patru raspunsuri, cate doua din partea PNL si PNTCD, mentioneaza ca doresc eliminarea folosirii acesteia.
Sprijinirea utilizarii electricitatii din surse regenerabile este optiunea exprimata de toti cei doisprezece respondenti, iar tipul de mecanism care ar trebui utilizat in acest sens este, in opinia majoritatii candidatilor (8 raspunsuri) cel al certificatelor verzi.
De asemenea, toti candidatii au considerat ca este necesara utilizarea mai larga a fondurilor europene, inclusiv a celor structurale, pentru infrastructura energetica si eficienta energetica. Un argument in plus exprimat a fost acela ca astfel de investitii vor conduce la crearea unui milion de noi locuri de munca in industriile din domeniul protectiei mediului. In plus, unsprezece dintre respondenti sunt de acord sa sustina finantarea sistemelor de incalzire municipala care utilizeaza energie regenerabila sau gaze naturale.
Zece respondenti sunt dispusi sa sustina directionarea a 1% din PIB pentru proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, in UE si in alte tari, reunind patru din cele cinci partide care au participat la cercetare. Cu toate acestea, o observatie a mentionat faptul ca acest prodent din PIB reprezinta o valoare foarte mare si ca va fi greu de atins.
Foto: gov.ro