Autoritatile locale si judetene au reusit sa cheltuiasca doar 100 de milioane de euro din cele 5 miliarde disponibile pentru proiecte de mediu prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, demarat in anul 2007.
Potrivit ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in Romania au intrat foarte putini bani, in conditiile in care tara noastra este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste semnarea contractelor.
”Chiar daca este spactaculos fata de situatia de la inceputul anului 2010, absorbtia efectiva e abia de 100 de milioane de euro”, a apreciat ministrul.
Potrivit autoritatilor, in prezent exista proiecte aprobate in valoare de 3,8 miliarde euro si proiecte semnate in valoare de 3,4 miliarde euro. Pentru implementarea acestora, autoritatile pot folosi fonduri europene, la care se adauga finantari de la bugetul de stat si contributii de la bugetele locale.
Banii gestionati prin POS Mediu sunt fonduri europene destinate investitiilor in extinderea sau modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare.
5,6 miliarde euro pentru proiecte
Potrivit ministrului, exista proiecte mari pe apa si in domeniul gestionarii deseurilor in toate judetele tarii. Valoarea acestora insumeaza 5 miliarde de euro. Aceste proiecte trebuie facute pentru ca Romania sa-si respecte angajamentele asumate la aderare.
”Problema e ca nu avem destui bani. Chiar daca avem 5,6 miliarde euro prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, mai trebuie sa facem rost de 1 miliard de euro”, a declarat ministrul.
El a explicat ca ministerul a oferit prefinantare pentru a-i ajuta pe beneficiari, insa acestia au stat luni sau ani de zile cu banii necheltuiti. ”Am redus prefinantarea de la 30%, la 15% si o dam doar daca demonstreaza ca o pot cheltui. Am dat pana acum 250 de milioane euro din care ni s-au intors doar 100 de milioane”, a mai spus ministrul.