Doar 10% din subvențiile pentru combustibili fosili ar putea plăti pentru tranziția către energie regenerabilă

Redirecționarea a doar 10% din subvențiile dedicate combustibililor fosili către energie regenerabilă ar putea declanșa o revoluție a energiei verzi, conform unui nou raport.

Cărbunele, petrolul și gazele naturale primesc peste 370 de miliarde de dolari pe an sub forma subvențiilor, în comparație cu doar 100 de miliarde de dolari pentru regenerabile, conform Institutului Internațional pentru Dezvoltare Durabilă (IISD). Doar 10-30% din subvențiile pentru combustibili fosili ar putea plăti pentru o tranziție globală către energie curată.

Noua analiză arată că redirecționarea subvențiilor ar transforma energia regenerabilă în cea mai ieftină sursă de energie disponibilă și ar încuraja adoptarea acesteia la nivel global.

„Aproape peste tot, regenerabilele sunt foarte aproape de a fi competitive, încât [o redirecționare a subvențiilor] înclină balanța, transformându-le dintr-o tehnologie care crește încet într-una care este în mod instant cea mai viabilă și poate înlocui cantități foarte mari de energie generată.”, a declarat Richard Bridle de la IISD.

Tranziția către energie regenerabilă are loc deja, însă progresul este prea lent, ținând cont de urgența situației.

„Renunțarea la subvenții pentru combustibili fosili și redirecționarea lor către energie curată ar încuraja dezvoltarea într-un ritm mult mai rapid și ne-ar ajuta să îndeplinim țintele climatice.”, a declarat Ipek Gençsü, de la Overseas Development Institute.

În plus, lumea ar avea beneficii sociale și economice, cum ar fi reducerea poluării aerului și a cheltuielilor de sănătate.

Această tranziție ar avea un impact major asupra încălzirii globale. Un studiu recent realizat de IISD în care erau analizate 20 de țări care acordă subvenții semnificative combustibililor fosili arăta că o redirecționare de 30% către regenerabile ar duce la reducerea emisiilor cu 11-18%.

La începutul acestui an, Comisia Europeană atrăgea atenția că Uniunea Europeană continuă să acorde subvenții masive pentru companiile de combustibili fosili.

Un alt raport recent arăta că statele G20 aproape au triplat subvențiile pentru termocentrale pe cărbune în ultimii ani, deși și-au luat angajamentul de a le elimina acum un deceniu, iar Marea Britanie, Irlanda, Canada și Franța oferă subvenții în valoare de miliarde de dolari pentru a susține industria combustibililor fosili deși au declarat urgență climatică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri