Proiectul DNA-ul pădurilor a primit aviz negativ chiar de la Comisia pentru Ape, Păduri și Fond Cinegetic din Senatul României, fără niciun fel de motivare a deciziei, anunță GreenPeace România.
Inițiativa legislativă pentru un DNA al pădurilor a fost votată în Camera Deputaților și trebuie să fie supusă la vot în Senat, care este for decizional.
Potrivit proiectului, „DNA-ului Pădurilor” va fi o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.
Comisiile pentru Apărare și Agricultură din Senat au dat aviz pozitiv, dar s-au opus până acum comisiile pentru păduri, administrație și buget. Săptămâna viitoare își vor da avizul și comisia juridică și cea de mediu, care sunt comisii de raport, după care va ajunge la votul final, în plen.
De altfel, senatorul Mihai Goțiu acuză, într-o postare pe Facebook, că Guvernul Orban că încearcă să blocheze înființarea DNA-ului pădurilor, afirmând că reprezentanții Executivului sunt ”cei mai vocali oponenți” ai proiectului de lege care prevede înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
El apreciază că luni a fost o zi sumbră, la Senat, pentru legea USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM, cunoscută și sub numele DNA-ul Pădurilor), primind aviz negativ în două comisii – cea de Buget, Finanțe, respectiv cea de Ape și Păduri, dar marți lucrurile s-au schimbat – proiectul a mai primit aviz negativ de la Comisia pentru Administrație Publică, dar a compensat cu vot favorabil în alte trei comisii: Agricultură, Muncă și Apărare, scrie Digi24.
Potrivit inițiativei, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialiști, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic și administrativ, 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani (câte 50 pe an).
DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.