Distrugerea naturii costa 2.000 de miliarde de euro anual lumea, releva un studiu care urmeaza sa fie prezentat luni, la conferinta ONU consacrata biodiversitatii, potrivit saptamanalului german Der Spiegel, citat de AFP.
In fiecare an, disparitia speciilor de animale si vegetale costa 6% din Produsul national brut mondial, adica 2.000 de miliarde de euro, potrivit studiului intitulat "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" (Economia sistemelor ecologice si a biodiversitatii), afirma saptamanalul.
Initiat de Uniunea Europeana si de ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel, studiul va dat publicitatii luni, in cursul deschiderii celei de-a 9-a Conferinte a semnatarilor Conventiei asupra diversitatii biologice (CBD) la Bonn.
"Saracii lumii poarta povara cea mai grea", scrie responsabilul studiului, Pavan Sukhdev, inalt responsabil al Deutsche Bank in India. Astfel, in tarile sarace, pierderea biodiversitatii reprezinta in fiecare an jumatate din bogatiile lor economice, sustine el.
Cancelarul Angela Merkel intentioneaza sa anunte la Bonn o neta crestere a contributiei germane pentru protectia mondiala a padurilor, avand ca referinta initiativa norvegiana de a investi in fiecare an 500 de milioane de dolari pentru aceasta cauza.
Tema conferintei, despadurirea in lume, care favorizeaza extinctia speciilor, este responsabila de 20% din emisiile de dioxid de carbon, provenite din toate industriile de transport, potrivit expertilor. Un mamifer din patru, o pasare din opt, o treime dintre amfibieni si 70% din plante sunt amenintate de disparitie pe Terra, potrivit unei liste rosii publicate de Uniunea Mondiala pentru Natura (UICN) in 12 septembrie 2007.