Discuții contradictorii între UE și SUA pentru reducerea emisiilor de carbon

Delegația Uniunii Europene la conferința pe schimbări climatice care se desfășoară la Lima, Peru, susține că stabilirea cotelor obligatorii pentru reducerea emisiilor de carbon ar trebui să fie stabilite pe baze juridice pentru toate țările, în timp ce SUA își doresc ca fiecare să aibă libertatea de a ajusta amploarea și ritmul acestor reduceri, potrivit The Guardian. UE a argumentat că din punct de vedere juridic reducerile vor fi obligatorii pentru toate țările și sunt necesare și ar trebui să fie adoptate până în 2015 pentru a intra în vigoare în 2020.

 

COP20 : People arrive to the Climate Change Conference in Lima, Peru

 

„UE consideră că stabilirea pe baze juridice a acestor cote reprezintă singura modalitatea de a furniza semnalul pozitiv necesar pe termen lung, încrederea necesară pentru investitori și credibilitatea tranziției către emisii scăzute de carbon la nivel mondial”, a declarat Elina Bardram, șefa delegației UE.

Reacția acesteia reprezită și o premieră. Este pentru prima dată când un oficial al Uniunii Europene face publică poziția de negocieri a UE la summit-ul de la Lima, care se dorește a furniza draftul preliminar al unui viitor acord pentru reducerea emisiilor de carbon. Viitorul acord ar putea fi semnat la conferința Națiunilor Unite de la Paris de anul viitor

“Nu vrem să ajungem la Paris și să vedem că țintele nu se ridică nevoilor noastre”, a comentat Bardram pentru The Guardian.

Statele Unite, cu sprijinul Chinei, cer o reducere a emisiilor cuprinsă între 26 – 28% până în 2025, față de anul 2005. Ținta propusă de europeni este de 40% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Citește și:

Acord istoric pe climă. China și SUA își reduc emisiile de CO2

Cei mai mari contestatari ai schimbărilor climatice preiau mediul și știința din Senatul SUA

spot_img

Ultimele știri