Cină comunitară din alimente recuperate și discuție anti-risipă cu autoritățile. Cum puteți participa

Ați încercat vreodată să „reciclați” legumele uitate în frigider, pregătind o supă din ele? Ei, bine, câțiva combatanți ai risipei alimentare vor face acest lucru în cadrul unei cine comunitare, alături de alți 40 de participanți. Apoi, se vor întâlni cu autoritățile și retailerii, pentru discuții pe aceeași temă.

risipă alimentară disco soup
Foto: slowfood.com

Junior Chamber International România (JCI) și Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social vor organiza săptămâna viitoare două acțiuni pe tema risipei alimentare. Este vorba despre o cină comunitară în care participanții vor găti cu fructe și legume salvate înainte de a ajunge în coșul de gunoi, precum și despre o nouă dezbatere între reprezentanții societății civile, ai autorităților și ai retailerilor. Aflați cum se vor desfășura evenimentele și cum puteți participa la acestea.

Cina comunitară, un pretext pentru discuții și dans

Cina comunitară va avea loc în data de 13 noiembrie, între orele 18:30 și 22:30, la Băcănia Veche – The Charity Shop (Str. Fabrica de Glucoza 9B). Participanții vor găti cel mai probabil o supă-cremă și un desert, alături de bucătari profesioniști. Vor folosi fructe și legume de sezon, colectate în ziua evenimentului de la comercianți care altfel le-ar fi aruncat. Vor discuta despre risipa alimentară și despre ce putem face fiecare dintre noi pentru a o evita. În plus, vor fi invitați… la dans.

Conceptul care stă la baza cinei comunitare nu este unul nou. Se numește „disco soup” și este practicat la nivel internațional încă de acum 5 ani. În aprilie 2017, organizația Slow Food Youth Network a organizat chiar o zi internațională dedicată cinelor disco-soup.

Membrii Junior Chamber International au mai organizat cine comunitare după modelul disco-soup, în cadrul unui proiect de combatere a risipei alimentare pe care îl implementează în Cluj-Napoca. Este vorba despre proiectul Food Waste Combat, care a fost desemnat recent ca cel mai bun proiect de CSR de către organizația internațională JCI.

Cei interesați să participe la cina comunitară se pot înscrie completând acest formular, până la finalul zilei de sâmbătă, 11 noiembrie. Numărul participanților va fi limitat la 40.

Încă o discuție despre legea combaterii risipei

Dezbaterea cu autoritățile va avea loc în data de 15 noiembrie, la ora 10, la sediul MCPDS (Bulevardul Magheru, Nr.31). Vor participa Ministrul Gabriel Petrea, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Mihai Vișan, cât și reprezentanți ai lanțurilor de hypermarket-uri din România. Aceștia vor discuta cu reprezentanții societății civile despre legea pentru combaterea risipei alimentare.

Cei interesați de dezbatere se pot înscrie completând acest formular, până luni, 13 noiembrie, ora 18.

Dezbaterea va fi organizată în cadrul unui proiect prin care Junior Chamber International România (JCI) încearcă să familiarizeze 20 de tineri cu activitățile instituțiilor publice centrale. De lângă acțiunea din minister, tinerii vor putea urmări și activitatea parlamentarilor din Camera Deputaților.

Risipa alimentară, o problemă tergiversată

Prin cele două evenimente de săptămâna viitoare, risipa alimentară revine în atenția publică. Asta după ce reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au amânat publicarea normelor de aplicare a legii combaterii risipei alimentare, iar parlamentarii vor să o suspende și au propus deja un proiect pentru modificarea formei adoptate în 2016, după 5 ani de negocieri.

La nivel global, FAO estimează că o treime din hrană ajunge la coșul de gunoi. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, risipa este mai mică la nivel european – aproximativ 20%. Cifrele ar putea fi însă și mai mici în România, din cauza veniturilor reduse. Autoritățile române nu au făcut încă publice datele unei cercetări realizate de către Institutul pentru Bioresurse Alimentare, la comanda Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

spot_img

Ultimele știri