Diplomatii romani, cei mai buni ciclisti

Prima editie a Turului ciclist al Ministerul Afacerilor Externe (MAE), organizat sambata la Bucuresti in colaborare cu Green Revolution, a fost castigat de concurentii romani.

La barbati, dintre cei peste 60 de sportivi, primul clasat a fost Mihai Munteanu, specialist IT in cadrul MAE.

"Merg in fiecare zi cu bicicleta, de acasa pana la serviciu. Imi place sportul, insa din cauza unei accidentari la fotbal, anul trecut, inca ma resimt si sunt ceva mai retinut", a declarat Mihai pentru Green Report.

La femei, cea mai buna ciclista s-a dovedit Adriana Romascan, din cadrul Departamentului Comunicare si Diplomatie Publica al MAE.

"Practic ciclismul de doar doua luni, insa ma antrenez intensiv. Am trasee de cate 50 de kilometri, in jurul Bucurestiului", a explicat Adriana pentru Green Report.

Cei doi castigatori au obtinut, drept premii, cate o bicicleta de fabricatie americana, marca Nirve, precum si cate o cupa, inmanata de doamna ambasador Maria Ligor, secretar general al MAE. "Turul ciclist de astazi a fost o initiativa foarte buna, pe care o dorim continuata. De altfel, MAE are o traditie in domeniul activitatilor sportive, pentru ca organizam in fiecare an Cupa MAE, iar anul acesta va fi editia a zecea. Cupa MAE include cinci ramuri sportive baschet, volei, tenis de camp, tenis de masa si fotbal, iar in viitor este posibila si adaugarea ciclismului", a explicat Maria Ligor pentru Green Report.

Potrivit reprezentantilor firmei Bike XCS, care a oferit marile premii, valoarea bicicletei rosii, castigata de Adriana, este 2500 de lei, iar bicicleta verde, model Nirve Kilroy, castigata de Mihai, costa in magazin 1950 de lei.

Dintre reprezentantii oficiali ai MAE, cel mai inalt demnitar care a concurat in turul ciclist a fost secretarul de stat Anton Niculescu (centru), care a declarat, pentru Green Report, ca este un mare iubitor al sportului:

"In studentie, ani intregi mergeam zi de zi cu bicicleta, cate 24 de kilometri, intre locuinta mea din Berceni, Universitate si Polizu. Din pacate, astazi este foarte greu sa mergi cu bicicleta prin Bucuresti, e riscant, pe mine nu ma lasa sotia. Merg mai mult prin parcuri, impreuna cu cei doi copii ai mei, fie cu bicicletele fie pe role", a marturisit secretarul de stat.

„Evenimentul de astazi a deschis seria actiunilor care marcheaza, in acest an, implinirea a 150 de ani de existenta a Ministerului de Externe roman modern, infiintat dupa unirea Moldovei cu Tara Romaneasca”, a explicat, pentru Green Report, Valeriu Smadu, presedintele Sindicatului Functionarilor din MAE, vicepresedinte al Sindicatului National al Functionarilor Publici.

Toate bicicletele folosite de concurenti, marca DHS, au fost puse la dispozitie de Green Revolution. Traseul concurentilor a avut lungimea de 3100 de metri, pentru doamne si domnisoare, respectiv 6200 de metri – pentru barbati.

Comentariul de specialitate al turului ciclist a fost asigurat, pe toata durata evenimentului, de Cristian Topescu.

"Ne bucura deschiderea dovedita de conducerea MAE fata de ideea promovarii unui stil de viata sanatos. Vom continua sa actionam pentru dezvoltarea transportului alternativ, ecologic, inclusiv a ciclismului, atat in Municipiul Bucuresti cat si in tara", a declarat, pentru Green Report, Raluca Fiser, presedinte Green Revolution.

Turul ciclist a fost deschis de Mihai Viteazu

Un element surpriza, chiar si pentru organizatori, al evenimentului sportiv de astazi a fost aparitia statuii lui Mihai Viteazu, fix la ora 11 – ora anuntata pentru inceperea turului ciclist. Statuia a parcurs, pe un trailer, traseul din jurul Palatului Parlamentului.

Toate strazile din zona fusesera anterior blocate de Politia Rutiera, in vederea Turului ciclist al MAE, astfel ca voievodul a avut drum liber.

Ciclistii aliniati la start au asteptat trecerea lui Mihai Viteazu, pe care l-au privit initial cu suspiciune, neintelegand rolul sau in program, dar apoi l-au salutat cu aplauze.

Primarul general Sorin Oprescu, aflat la turul ciclist al MAE pentru a da startul, a explicat, pentru Green Report, ca nu considera neobisnuita deplasarea statuii prin traseul sportivilor: "Trebuie sa mutam cele patru statui din Parcul Izvor pe amplasamentul lor initial, la Universitate. Deja am mutat doua, Mihai Viteazu este a treia", a explicat Sorin Oprescu.

Ultima statuie ramasa in Parcul Izvor, cea a lui Ion Heliade Radulescu, era pregatita pentru deplasare in aceasta dupa-amiaza. 

Mihai Diac

Citeste si:

Diplomatii fac sport cu Green Revolution

Zona pietonala din Piata Universitatii va avea doar 30 la suta spatiu verde

Bicicletele aduc profit economiei britanice

spot_img

Ultimele știri