O companie fondată în India a dezvoltat o tehnologie capabilă să capteze dioxidul de carbon și să îl transforme în bicarbonat de sodiu. Reprezentanții acesteia susțin că pot valorifica astfel 60.000 de tone de emisii anual.
Compania Carbon Clean Solutions a anunțat recent că a dezvoltat o metodă prin care poate capta dioxidul de carbon rezultat din procesul de ardere a cărbunelui și îl poate transforma ulterior în bicarbonat de sodiu. Substanța este utilă pentru industrie, fiind folosită pentru procese diverse, precum confecționarea sticlei, a detergenților sau a hârtiei.
Dezvoltatorii au testat deja noua tehnologie într-o centrală pe cărbune, din portul industrial Tuticorin. Directorul acestei a declarat pentru BBC că, atunci când a acceptat implementarea sistemului, nu s-a gândit la mediu, ci la beneficiile economice.
Reprezentanții Carbon Clean Solutions estimează că tehnologia ar putea valorifica 60.000 de tone de dioxid de carbon anual. Cantitatea reprezintă între 5 și 10% din emisiile industriei cărbunelui. După ce inventatorii au eșuat să obțină finanțare în propria țară, mai mulți investitori străini s-au arătat interesați de tehnologie.
Până acum, specialiștii și-au concentrat eforturile pe a identifica metode de a capta și de a stoca dioxidul de carbon în subteran. Costurile procedurilor erau însă prea mari pentru a prezenta interes de business. Cercetătorii de la Carbon Clean au reușit să le reducă, înlocuind substanța folosită până acum (un derivat al amoniacului). Acum, spun ei, este nevoie de mai puțină energie și de mai puține echipamente. Speră astfel să demonstreze că investițiile în captarea și utilizarea carbonului pot deveni profitabile.