Directorul General al Direcției de Dezvoltare Regională din cadrul Ministerului Dezvotării Regionale și Administrației Publice, Diana Ţenea, a declarat în cadrul conferinței CIRCULAR 2 că principalul impediment în calea punerii în practică a unei economii circulare este „rezistența la schimbare”: „Se preferă să se lucreze cu soluții clasice. Oamenii nu au curajul și garanția că vor fi băgați în seamă.”
Vorbind despre soluțiile alternative, Diana Ţenea a menționat integrarea deșeurilor în producția de noi produse, cum ar fi folosirea PET-urilor în construcția de drumuri.
Irina Ionescu, Președintele Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, a avertizat Ministerul Dezvoltării Durabile că, pentru ca acest lucru să se realizeze, e necesar mai întâi ca sistemul de colectare să funcționeze. Or, spune ea, „nu se poate colecta și recicla material fără autoritățile publice locale”.
Soluția propusă de Diana Ţenea este educația: „Măsurie coercitive nu mai funcționează. Trebuie să ne educăm pas cu pas. Lipsesc însă parteneriatele public-privat și comunicarea.”
Însă, din punctul de vedere al industriei, prezentat de Irina Ionescu, problema este lipsa infrastructurii de colectare selectivă.
Cel puțin 60% din cantitatea de deșeuri de ambalaje se află în casele oamenilor, nu din zona industrial-comercială. Fără infrastructură, există un plafon de care nu vom trece.