Codrut Keghes, cel mai “Dezbracat” dintre Carcotasi, a fost ciclist timp de opt ani. Acum i-ar fi greu sa renunte la masina si crede ca principalii inamici ai biciclistilor sunt cainii si soferii. Afla dintr-un interviu acordat Green Report cum se numeste casa de moda de la care si-ar lua esarfa din material organic si in ce conditii ar trai Dezbracatu’ … dezbracat.
Interviu de Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro
Cat este de ‘verde’ stilul dumneavoastra de viata? Incercati, in viata de zi cu zi, sa reciclati deseurile sau sa reduceti consumul de resurse?
Sunt foarte “verde” atata vreme cat, dupa ce consum un bidon de apa, suc, bere sau vin, nu arunc PET-ul in tomberon asa cum este forma lui, ci il strang si il fac mic, astfel inca sa incapa intr-un cos de plastic cat mai multe astfel de PET-uri.
Ce parere aveti despre acest stil de viata? In urma cu 20 de ani, romanii traiau eco vrand-nevrand. Credeti ca acum, cand pot alege cum sa traiasca, au la dispozitie tot ce le trebuie pentru a proteja mediul in viata de zi cu zi?
Da, sigur! Au la dispozitie absolut orice pentru a se apara de acest Guvern. Fata de acum 20 de ani, acum traim si pe interior si pe exterior eco. Intr-un timp foarte scurt va disparea si muschiul de pe copaci, pentru ca se va manca si acela. Devenim eco fara sa vrem, pentru ca Guvernul ne-a adus in situatia aceasta. Dar mersul pe bicicleta, sportul, miscarea, sunt bine de urmat la orice varsta.
Cat de accesibil vi se pare stilul de viata prietenos cu mediul? Credeti ca biciclistii au la dispozitie suficiente facilitati pentru a merge pe doua roti la serviciu, la scoala sau spre casa?
Daca stai intr-o zona mai la periferie si vrei sa mergi la serviciu cu bicicleta, s-ar putea sa rezisti o zi, pentru ca a doua zi nu mai poti pedala decat cu mainile, din cauza cainilor care sunt peste tot si care au si ei personalitatea lor. Intr-o viata anterioara poate au fost ciclisti, asa se explica faptul ca sar la picioarele tale. Pe langa asta, s-ar putea sa mai apara cate un sofer care sa nu-ti dea prioritate si sa dea cu masina peste tine. Ai putea fi “verde” cateva zile, pana ti se intampla un astfel de necaz si devii vanat. In ceea ce priveste alimentele eco, nu ai garantia ca acele produse sunt 100% eco. O sa ajungem in situatia in care, dupa ce decedam si ne dezgroapa la sapte ani, o sa fim intacti. Din cauza E-urilor o sa ne conservam.
Este bine sa mergi cu bicicleta, numai ca eu, fost ciclist, sa zic asa – pentru ca am facut ciclism vreo opt ani – am avut cateva experiente neplacute. De exemplu m-am trezit pe fata cu un soi de funingine, de ziceai ca sunt fochist. Sa fii imbracat la costum si sa mergi pe bicicleta si sa ajungi la destinatie cu fata plina de mazga din cauza dioxidului de carbon sau a esapamentului, nu e foarte placut. In China, Olanda sau in locurile in care traditia e traditie si toti au biciclete e foarte placut sa te deplasezi unde ai nevoie pe doua roti.
La ce ati renunta cel mai usor pentru a fi mai eco? Dar cel mai greu?
Daca as trai pe o insula pustie as fi eco din cap pana-n picioare, pentru ca as renunta la haine, as sta dezbracat. Avand in vedere ca sunt foarte ocupat, cel mai greu as renunta la un mijloc de transport rapid.
V-ati gandit vreodata sa faceti o schimbare majora pe acest plan? De exemplu, sa va cumparati o masina hibrid sau sa va puneti panouri solare acasa?
Da, mi-as pune cu mare drag panouri solare, dar sa gasesc ceva rezistent. La chinezariile care sunt pe piata, imi este frica sa fac acest experiment pe banii si pe nervii mei.
Care credeti ca sunt cele mai mari probleme de mediu cu care se confrunta tara noastra?
Cele mai mari probleme sunt reziduurile care ajung in locuri in care pestele nu mai are gust de peste, din cauza lipsei canalizarilor.
Ce solutii la indemana credeti ca ar trebui romanii sa ia in viata de zi cu zi pentru a avea un impact mai redus asupra mediului?
Sa respecte indicatiile conform carora consumul excesiv de zahar, sare si grasimi poate dauna grav sanatatii.
Ati abordat vreodata subiectul ecologiei in munca dumneavoastra?
Da. Am facut curat intr-o padure, pentru o cauza nobila. La ce am gasit acolo, am venit acasa cu stomacul dat peste cap. Doua zile nu am putut sa mananc nimic. Ce este si mai dureros este faptul ca, daca astazi faci curat, in cel mult o saptamana gunoaiele vor fi la loc acolo.
Ati inlocui esarfa pe care o purtati in emisiune cu una din tesatura organica?
Da, cu mare drag. M-as imbraca cu lucruri biodegradabile cu mare placere. De exemplu acum lucrez cu o noua casa de moda, “Versacii”. Sacul ecologic este o varianta in trend. Ii faci o gaura prin care sa scoti capul si inca doua laterale pentru maini si este nemaipomenit. Neaparat in culori vii, roz, verde… ce se poarta in vara asta.