Dezastrul ecologic din Ungaria: indicii ca poluantii au ajuns in Dunare

Exista posibilitatea ca substantele chimice deversate in urma dezastrului ecologic din vestul Ungariei sa fi intrat deja in Dunare, principalul indiciu fiind  inregistrarea, in amonte de Budapesta, a unei usoare cresteri a PH-ului apei.

Pe baza unei ultime informari trimise de autoritatile ungare catre Ministerul roman Mediului, PH-ul Dunarii in amonte de Budapesta a crescut de la 9,1 la 9,5.

Aceasta in conditiile in care PH-ul normal al apei se situeaza intre 6,5 si 8,5, iar limita maxima, in care apa contaminata are efect de ardere, este de 13 – 14.

Aflat la Arad, ministrul Apararii din Ungaria, Hende Csaba, declarase azi ca autoritatile ungare fac eforturi ca substantele poluante aflate in paraul Torna si in raul in care acesta se varsa, Markal, sa nu ajunga in Dunare si astfel sa afecteze Romania.

"Luam toate masurile, incercam sa adaugam substante acide si ipsos care vor neutraliza agentul poluant si speram ca acea cantitate care a ajuns deja in rau sa nu ajunga la Dunare. La operatiuni participa sute de militari, cu o multime de utilaje, trupe speciale anti-chimice si specialisti in catastrofe. Avem un laborator mobil, astfel ca stim ca nu sunt probleme de radioactivitate", a declarat acesta.

Oficialul ungar a adaugat ca nu se stie deocamdata care este valoarea pagubelor provocate de poluare, insa situatia a fost comunicata Consiliului Europei, solicitandu-se si sprijin european pentru inlaturarea efectelor poluarii.

Potrivit ANAR, in zonele direct afectate, PH-ul apei este in prezent de 12 – 13, iar autoritatile incearca sa il reduca la sub 10. Decontaminarea raurilor Torna si Markal s-a efectuat prin imprastierea a peste 400 de tone de nitrat de calciu si nitrat de magneziu, precum si a peste o mie de tone de ipsos. Scopul acestei interventii a fost re-echilibrarea coeficientului de metale grele continut de apele celor doua rauri. Pe ambele rauri au fost instalate si baraje menite sa creasca sedimentarea materialului solid.

"In aceste conditii, autoritatile maghiare spera ca in Dunare nu va ajunge o cantitate insemnata de poluant", au declarat reprezentantii ANAR.

Poluarea ar ajunge peste patru zile in Romania

Reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) au calculat, pe baza debitelor Dunarii, si au ajuns la concluzia ca unda de poluare ar ajunge, de la Budapesta la Bazias, la intrarea in Romania, in patru-cinci zile.

"In cazul in care nu ar reusi sa tina unda de poluare in raurile afectate si aceasta ar ajunge in Dunare, de la Budapesta pana la intrarea in Romania, la Bazias, aceasta ar ajunge in patru zile si jumatate – cinci", au precizat reprezentantii INHGA, timp "suficient", conform autoritatilor de la Budapesta, pentru ca metalele grele deversate dupa accident sa se sedimenteze si sa nu afecteze calitatea apei in Romania.

Ploile favorizeaza raspandirea poluarii

Ploile abundente favorizeaza raspandirea "rapida si pe suprafete mari" a noroiului rosu deversat in vestul Ungariei, a declarat directorul programului Dunare Carpati al World Wildlife Fund, Andreas Beckmann.

Din cauza ploilor abundente, noroiul rosu "se va raspandi mai rapid si pe suprafete mai mari", facand "aproape inevitabila" ajungerea acestuia in Dunare, a declarat acesta.
Noroiul rosu deversat din rezervorul uzinei de alumina este toxic doar atunci cand se usuca si se ridica in aer, au declarat autoritatile ungare. Totusi, apa cu care este amestecat noroiul este puternic alcalina, au precizat acestea, adaugand ca poate provoca arsuri si devine periculoasa daca este inghitita.
In cazul in care noroiul rosu ajunge in rauri, acesta este toxic pentru fauna, potrivit oficialilor ungari si grupurilor de protectie a mediului.

Stare de urgenta si disperare

Guvernul ungar a instituit de ieri dimineata starea de urgenta in trei regiuni din vestul tarii, din cauza inundatiilor produse de spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite din prelucrarea bauxitei.

Scene de tristete si disperare, masini tamponate, vegetatie distrusa si strazi goale, cu case distruse de viitura rosie, sunt urmarile deversarii de substante foarte toxic, din Ungaria, potrivit unei relatari AFP.

In afara de copaci, toata vegetatia a fost culcata la pamant iar totul a fost acoperit de noroiul rosu coroziv.

"Cine este vinovat, unde este vinovatul?", striga un barbat in varsta de aproximativ 40 de ani, care a scapat cu viata gratie bolii sotiei sale, pe care a trebuit sa o duca la spital cu cateva ore inainte de incident. "Sotia mea este foarte bolnava, a trebuit dusa la spital (…) Cand m-am intors, am gasit casa distrusa, goala, totul s-a pierdut", a declarat el, cu lacrimi in ochi.

"Mi-am gasit masina la 100 de metri de gradina", povesteste o tanara, care s-a intors in sat pentru a incerca sa salveze ceea ce se afla la peste doi metri inaltime in casa ei, deasupra nivelului de noroi. Tot ceea ce a ramas in casa are aspectul unei mase diforme, fara nicio legatura cu frigiderele, dulapurile sau paturile de la inceput, a mai declarat aceasta.

Locuitorii se intreaba acum cand vor putea sa se intoarca in casele lor pentru a incepe reconstructia, dar Guvernul a avertizat ca vor fi necesare mai multe luni pana la revenirea la normal, din cauza contaminarii solului.
Potrivit datelor ministerului roman al Mediului, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri, cu un Ph de 12-13, in paraul Torna, afluent al raului Markal, aflat in Vestul Ungariei.

Sorina Covrig

Livia Cimpoeru

 

spot_img

Ultimele știri