Deversari si incendii necontrolate, marile catastrofe ecologice provocate de om in 2010

Daca ieri v-am prezentat cele mai grave dezastre naturale ale anului 2010, astazi a venit randul catastrofelor ecologice provocate de activitatile umane care, o data scapate de sub control, au avut un impact devastator asupra naturii si asupra comunitatilor locale.

Cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA

De departe cel mai grav incident al anului 2010, cu efecte majore si pentru urmatorii ani, a fost explozia, pe 28 aprilie, in Golful Mexic, a platformei de foraj petrolier Deepwater Horizon, detinuta de gigantul British Petroleum. Pe langa cele 11 vieti curmate in timpul exploziei, dezastrul a declansat cea mai mare deversare de petrol din istoria SUA, care nu a putut fi oprita decat la doua luni de la declasarea dezastrului.

Mii de pasari si animale marine au cazut victime ale distrugerii ecosistemului de catre uriasa pata de petrol, care a bagat in faliment si zeci de exploatatii piscicole de pe coasta Golfului Mexic. Nota de plata, cifrata pana in luna noiembrie la 40 de miliarde de dolari numai pentru British Petroleum, este greu de evaluat exact deocamdata, avand in vedere ca pe numele multinationalei au fost deschise sute de procese din partea celor pagubiti.

Alerta la granitele Romaniei

In ordinea importantei, al doilea mare incident ecologic al anului s-a produs aproape de granitele Romaniei, mai exact in Ungaria, unde, pe 4 octombrie, un urias rezervor de reziduuri chimice de la o uzina de aluminiu a cedat, inundand doua localitati. Cinci oameni au murit pe loc, alte zeci au suferit arsuri de la substantele chimice, iar sute de case au fost distruse. Autoritatile ungare au declarat stare de urgenta pentru regiunile Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, depunand eforturi majore pentru a impedica deversarea substantelor chimice in Dunare.

Potrivit ONG-urilor mari, precum Greenpeace si WWF, incidentul din Ungaria a depasit ca gravitate deversarea de cianuri de la Baia Mare, din urma cu zece ani. Acestea au avertizat inca o data asupra riscurilor ecologice majore prezentate de vechile uzine din Europa centrala si de sud-est – mostenire de pe vremea regimurilor comuniste.

Avand in vedere amploarea dezastrului si dificultatea de reabilitare a zonelor inundate cu malul rosu toxic, autoritatile ungare au anuntat ca starea de urgenta se va porelungi pana pe 31 martie 2011. Chiar si in conditiile unei reabilitari, terenurile din zona vor ramane contaminate, iar comunitatile locale vor suferi multi ani de-acum incolo de pe urma accidentului.

Lantul slabiciunilor

Ca o serie nefasta de coincidente, catastrofa din Golful Mexic a fost urmata la numai o luna de o grava deversare de petrol intr-un rau din statul american Michigan. Peste 3,3 milioane de litri de petrol s-au scurs in raul Talmadge, afluent al raului Kalamazoo. Autoritatile locale au evacuat 50 de case din regiune si au interzis consumul de apa din puturile locale.

O alta mare deversare de petrol a afectat grav Marea Bariera de Corali pe 3 aprlie 2010, cand o nava de transport de carbune sub pavilion chinez s-a scufundat in largul coastelor australiene. Unul dintre rezervoarele de combustibil ale navei s-a spart, provocand o pata de petrol de circa 2 mile marine (3,7 km).
Pe 7 august, doua nave de transport s-au ciocnit in largul coastei indiene, in apropiere de Mumbai. 200 de containere pe de cargo-ul panamez MSC Chitra s-au scufundat in Marea Arabiei.

Inactiunea se plateste scump

Desi favorizate de un fenoment natural – canicula, incendiile devastatoare din luna august din regiunea Moscovei au avut parte de un ”combustibil” puternic creat de om, respectiv de turbariile asanate din jurul Capitalei.

Din cauza turbariilor si a combustiei lor lente si profunde, imposibil de tinut sub control, Moscova s-a trezit acoperita de un nor de fum pe care-l puteai taia cu cutitul. Pe langa bilantul de mii de decese cauzate de problemele respiratorii suferite de locuitorii din regiune, incendiile au fost la un pas sa declanseze o catastrofa de nivel planetar, amenintand o centrala nucleara din apropiere de Moscova.

Neexploatate inca din perioada sovietica, turbariile asanate reprezinta o rezerva enorma de carbon gata sa se consume la cea mai mica scanteie, cu-atat mai mult cu cat canalele de inundare nu mai functioneaza, toate pompele de apa fiind furate, dupa cum marturisea un responsabil al serviciilor de aparare din Satura (periferia Moscovei). 

Livia Cimpoeru

Cititi si:

2010, anul temperaturilor record si al catastrofelor naturale fara precedent
 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri